Σύνδεση

Σύνδεση

10 Χρόνια Historical Quest

Τον Νοέμβρη του 2020 συμπληρώνονται δέκα έτη λειτουργίας για τον Εκδοτικό Οίκο Historical Quest. Μέσα από την εκδοτική του δράση έχει φέρει πιο κοντά στο αναγνωστικό κοινό βιβλία που αφορούν την ελληνική και την παγκόσμια Ιστορία, από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή. Επίσης έχει επικεντρωθεί στην έκδοση βιβλίων σχετικών με τις Τέχνες, τη Λογοτεχνία και το Παιδί.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών ζωής, ελάτε να περιηγηθείτε μαζί μας στα κυριότερα βήματα που διαμόρφωσαν την πορεία του Historical Quest ως έναν πολλά υποσχόμενο και ανερχόμενο εκδοτικό οίκο. Γιατί όπως λέει και η γνωστή παροιμία, «η Ρώμη δε χτίστηκε σε μια ημέρα».

22 Νοεμβρίου 2010

Ο Γιάννης Χρονόπουλος ιδρύει το Ηλεκτρονικό Συνδρομητικό Περιοδικό Ιστορίας Historical Quest. Σκοπός του εγχειρήματος είναι η όσο το δυνατόν ορθολογική προσέγγιση της Ιστορίας και η διάχυση της γνώσης. Την προσπάθεια πλαισίωσαν μία πλειάδα ιστορικών που αρθρογραφούσαν συστηματικά για το ηλεκτρονικό περιοδικό.

2011

Το Historical Quest, παράλληλα με την έκδοση του ηλεκτρονικού περιοδικού, εξελίσσεται και σε εκδοτικό οίκο έντυπων βιβλίων. Αφορμή για την αλλαγή στάθηκε η συνειδητοποίηση της ανάγκης για εμβάθυνση σε διάφορες θεματικές κατηγορίες και η προσέγγιση ενός ευρύτερου κοινού. Η προσπάθεια αυτή εγκαινιάζεται με την έκδοση του βιβλίου «Η Ρώμη και οι Γερμανοί».

2012

Μετά από την ευτυχή συνάντηση με τον Γιώτη Πριώνη –τότε πωλητή στο βιβλιοπωλείο «Πολιτεία»- εγκαινιάζεται η συνεργασία του εκδοτικού με το εν λόγω βιβλιοπωλείο κι ανοίγει ο ορίζοντας για συνεργασίες με πολλά άλλα βιβλιοπωλεία. Σήμερα ο εκδοτικός οίκος έχει συγκροτήσει ένα ευρύ δίκτυο διανομής μέσα από τη συνεργασία με όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και με επιλεγμένα βιβλιοπωλεία στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ξεχωριστή θέση στις μνήμες όλων των παρευρισκόμενων και στις καρδιές αρκετών απ’ αυτούς έχει η υπέροχη και πρώτη μεγάλη παρουσίαση βιβλίου του εκδοτικού οίκου, του «Ρώμη & Γερμανοί», στον καλαίσθητο χώρο της γκαλερί «Θυρεός» κάτω από το πανάρχαιο και στοργικό βλέμμα της Ακρόπολης. Αναμφίβολα, εκείνη η αξέχαστη εκδήλωση δεν μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την ευγενική και ολόκαρδη υποστήριξη της ιδιοκτήτριας του «Θυρεού», Βασιλικής Θεοδωρακίδη. Πλήθος εκλεκτών καλεσμένων και φίλων παρευρέθηκαν εκείνη τη βραδιά, όπου συνδυάστηκε η γνώση με την χρήση υψηλής τεχνολογίας.

Την ίδια χρονιά εκδίδονται τα δύο επόμενα κι από τα πλέον επιτυχημένα βιβλία του εκδοτικού οίκου, το «Πόσο Αλήθεια Γνωρίζουμε το 1940;» του Νίκου Γιαννόπουλου και το «Η Αφήγηση ενός Μαχητή» του Ιωάννη Γκιώνη. Μεταφέρεται η έδρα του εκδοτικού οίκου από τη Χρυσηΐδος 66, στο Ίλιον, στην οδό Διγενή Ακρίτα 17, στη Νεάπολη Εξαρχείων.

2013

Ο εκδοτικός οίκος Historical Quest και το Ινστιτούτο Φρίντριχ Έμπερτ συνδιοργανώνουν την ημερίδα «100 χρόνια από τη γέννηση του Βίλι Μπράντ». Το συνέδριο πραγματοποιείται επιτυχώς με μεγάλη προσέλευση και συμμετοχή πολιτικών, επιστημόνων, αναλυτών και δημοσιογράφων στο «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» με την ευγενική χορηγία του Χρήστου Μουτσούρη. Επιστρέφει η έδρα του εκδοτικού οίκου στη Χρυσηΐδος 66, στο Ίλιον, εξαιτίας των αντικειμενικά δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα.

2014

Η πρώτη συνεργασία με συγγραφέα εκτός ελληνικών συνόρων είναι γεγονός. Μεταφράζεται από τα Ιταλικά με την ευγενική χορηγία του «Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου» το βιβλίο «Πικρός Πόλεμος» του ιστορικού ερευνητή Giorgio Rizzo που αναφέρεται στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο1940-41 και συμπεριλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό από ντοκουμέντα και πληροφορίες από ιταλικής πλευράς.

2015

Μέσα σε τέσσερα έτη ενεργής παρουσίας στο χώρο του έντυπου βιβλίου, η παραγωγή του Historical Quest έχει ήδη ανέλθει στα 25 βιβλία. Αυτή τη φορά δεν περιορίζονται μόνο στο χώρο της Ιστορίας, που ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό πυρήνα του προσανατολισμού του εκδοτικού οίκου. Οι θεματικές που έχουν προστεθεί είναι το Ιστορικό Μυθιστόρημα, η Ιστορία Τέχνης, το Σχολικό Βοήθημα και το Παιδικό Βιβλίο.

2016

Το έτος αυτό εγκαινιάζεται μια νέα εποχή εξωστρέφειας και επέκτασης του εκδοτικού οίκου, μέσα από τη συμμετοχή στις σημαντικότερες εγχώριες εκθέσεις βιβλίου, όπως στη 45η Έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο και στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή σε εκθέσεις δεν περιορίζεται στα ελληνικά σύνορα της Ελλάδας αλλά επεκτείνεται και στο εξωτερικό, όπως στις Διεθνείς Εκθέσεις του Πεκίνου, της Φρανκφούρτης και της Μόσχας.

Επίσης επισφραγίζεται μια ακόμη διεθνής συνεργασία με τη μετάφραση στα Ελληνικά των έργων του Ιάπωνα ιστορικού Αυγουστίνο Κομπαγιάσι «Η Ιαπωνία στον Πόλεμο του Ειρηνικού» (2016) και «Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στη Μεσόγειο» (2019).

Την ίδια χρονιά ένα ακόμη σημαντικό γεγονός για την ιστορική πορεία του εκδοτικού οίκου αποτελεί η παρουσίαση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά του βιβλίου «Στη σκιά του Ποσειδώνα – Η Ανταρσία του Α/Τ Βέλος» του απόστρατου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού και αγωνιστή ενάντια στη δικτατορία Τάκη Χατζηπέρου. Η προσέλευση του κοινού -περί τους χίλιους προσελθόντες- ξεπερνά κάθε προσδοκία. Ανάμεσά τους βρίσκονται σημαίνουσες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού και του πολιτικού χώρου.

2017-2019

Χάρη στην άμεση επικοινωνία με το αναγνωστικό κοινό και έχοντας αφουγκραστεί τις ανάγκες του, αλλά και διαγνώσει τις απαιτήσεις της νέας τεχνολογικής εποχής ο εκδοτικός οίκος Historical Quest προχωρά στην αισθητική και τεχνολογική αναβάθμιση της ιστοσελίδας του, η οποία είναι άμεσα προσβάσιμη τόσο από τους Η/Υ όσο και από κινητά και τάμπλετς, και είναι φιλική σε όλες τις κατηγορίες χρηστών. Επιπλέον, το ίδιο έτος εγκαινιάζεται η λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος / e-shop από τη νέα ιστοσελίδα.

Τέλος, τα άρθρα του πάλαι ποτέ συνδρομητικού περιοδικού, το οποίο αποτέλεσε έναυσμα για το μεγάλο αυτό ταξίδι, διατίθενται εντελώς δωρεάν στη νέα ιστοσελίδα ως ένα μικρό αντίδωρο προς τους φίλους και αναγνώστες των βιβλίων του εκδοτικού οίκου.

2020

Ο εκδοτικός οίκος Historical Quest, έχοντας πλέον 70 βιβλία στο ενεργητικό του, μεταφέρει την έδρα του από τη Χρυσηΐδος 66 εκ νέου στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Μαυρομιχάλη 51, Εξάρχεια, όπου στεγάζονται τα νέα γραφεία του εκδοτικού οίκου. Πλέον βρίσκεται δικαιωματικά σε μια ιστορική συνοικία που συνδέεται παραδοσιακά με τον χώρο του Βιβλίου, της Τέχνης και του Πολιτισμού και συνυπάρχει με πολλούς άλλους καταξιωμένους εκδοτικούς οίκους.

Κορωνίδα της έως τώρα πορείας του εκδοτικού οίκου αποτελεί την ίδια χρονιά η επιλογή δύο βιβλίων ως συγγράμματα από τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας ελληνικών πανεπιστημίων. Πρόκειται για τμήμα από το έργο του Τίτου Λίβιου «Από Κτίσεως Ρώμης, Βιβλία Α΄ - Γ΄» σε μετάφραση από λατινικά σε νέα ελληνικά και για το βιβλίο «Αρχαία Μακεδονία: Η ιστορία του βασιλείου από την ίδρυσή του έως και τη ρωμαϊκή κατάκτηση» της Καναδής ακαδημαϊκού Carol J. King.

Το ίδιο έτος, εγκαινιάζεται ένας νέος κύκλος συνεργασιών με καταξιωμένους και φημισμένους εκδοτικούς οίκους και συγγραφείς του εξωτερικού. Πρόκειται για τον εκδοτικό οίκο Taylor & Francis (πρώην Routledge) της Μεγάλης Βρετανίας, από τον οποίο αγοράστηκαν τα δικαιώματα και έχει ήδη εκδοθεί το προαναφερθέν βιβλίο «Αρχαία Μακεδονία» της Carol J. King. Επίσης, επισφραγίζεται η συμφωνία με τον κορυφαίο ιταλικό εκδοτικό οίκο Laterza Editori, για την έκδοση στα Ελληνικά των βιβλίων του γνωστού Ιταλού ακαδημαϊκού Alessandro Barbero «Ιεροί Πόλεμοι: Σταυροφορίες εναντίον Τζιχάντ», «Βάρβαροι, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Απελαθέντες στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία» και «Γυναίκες, Λαίδες, Έμποροι, Ιππότες στον Μεσαίωνα», καθώς και το εμβληματικό και επίκαιρο βιβλίο του Ιταλού αλπινιστή, συγγραφέα και δημοσιογράφου Enrico Camanni με τίτλο «Το μεγάλο Βιβλίο του Πάγου».

Τέλος μια εξαιρετική συνεργασία ξεκινά με δύο σπουδαίους τσέχικους εκδοτικούς οίκους. Πρόκειται για την Albatros, από τον ευρύ κατάλογο της οποίας θα εκδοθούν στα Ελληνικά τα εξαιρετικά παιδικά βιβλία «Αγάθα – Η Περίεργη Μαγισσούλα» της Linda Pacourkova, «Γκέρντα: η Ιστορία μιας Φάλαινας» και «Γκέρντα: Θάρρος στη Θάλασσα» του Adrian Macho, καθώς και η εκπληκτική πεντάτομη σειρά για παιδιά του Martin Sodomka «Πώς να Κατασκευάσεις: ένα Αυτοκίνητο / ένα Αεροπλάνο / μια Μοτοσυκλέτα / ένα Σπίτι / ένα Τρένο». Τέλος, πάλι από τη Τσεχία, στα μέσα του Νοέμβριου 2020 υπογράφηκε συμφωνία με τον ΜΟΒΑ, έναν ακόμη σημαντικό εκδοτικό οίκο για την έκδοση στα Ελληνικά της επτάτομης σειράς ιστορικού μυθιστορήματος «Το Έπος των Χουσιτών» και των πρώτων έξι τόμων της σειράς μεσαιωνικού αστυνομικού μυθιστορήματος «ο Ιππότης Όλντριχ του Κλουμ». Πρόκειται για ένα μόλις μικρό τμήμα του ογκώδους έργου του πλέον καταξιωμένου ακαδημαϊκού και πολυδιαβασμένου συγγραφέα στη Τσεχία, του δρ. Vlastimil Vondruska.

 

Ο εκδοτικός οίκος Historical Quest, πιο δυναμικός από ποτέ, παρά τις αντικειμενικά δύσκολες σημερινές συνθήκες, αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Για το 2021, προετοιμάζει την έκδοση 21 -ελληνικών και ξένων- νέων τίτλων, αριθμός ρεκόρ στην ως τώρα διαδρομή του.

10 Χρόνια Historical Quest

Εν κατακλείδι, έτσι ολοκληρώνεται αυτή η συνοπτική ιστορική αναδρομή των σημαντικότερων γεγονότων – σταθμών στην πορεία του εκδοτικού οίκου Historical Quest. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους συναντήσαμε έως τώρα σ’ αυτό το μεγάλο ταξίδι (μερικοί δεν είναι πλέον στη ζωή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τους ξεχνάμε ποτέ)· συγγραφείς, μεταφραστές, τυπογράφους, γραφίστες, συναδέλφους εκδότες και βιβλιοπώλες, στενούς φίλους και πάνω από όλα όλες και όλους εσάς και τον καθένα ξεχωριστά, το πιστό αναγνωστικό κοινό μας που στηρίζει το εκδοτικό έργο μας αδιάλειπτα και μεγαλώνει σε αριθμό διαρκώς.

Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε αυτό το μεγάλο ταξίδι, την Αναζήτησή μας (Quest) της ιστορικής αλήθειας και δεσμευόμαστε ότι θα εξακολουθήσουμε να εκδίδουμε βιβλία κυρίως για την Ιστορία, πάντα γραμμένα με ψύχραιμο, νηφάλιο και ορθολογικό τρόπο και επιστημονική μεθοδολογία. Η αποστολή των βιβλίων μας είναι και θα είναι να επιτρέψουν στον αναγνώστη να αποκτήσει σφαιρική γνώση και να προσεγγίζει τα ιστορικά γεγονότα αλλά και τις σύγχρονες εξελίξεις με αναλυτική και κριτική σκέψη. Παρόμοιες αρχές θα εξακολουθούν να διέπουν και την έκδοση βιβλίων για τις Τέχνες, τη Λογοτεχνία και το Παιδί, πλαισιωμένες από υψηλή αισθητική και εκδοτική επιμέλεια.

Σας ευχαριστούμε de profundis!

Γιάννης Χρονόπουλος
Διεύθυνση Εκδοτικού Οίκου Historical Quest

 


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.