Σύνδεση

Σύνδεση

Η τελευταία φορά που ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου απασχόλησε την επικαιρότητα ήταν τη δεκαετία του 1980, όταν φιλοξένησε με τον πλέον υπέρλαμπρο τρόπο τον "Γάμο του Αιώνα" ή , σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό κάποιων ανθρώπων εκείνης της εποχής την "Απάτη του Αιώνα". Και αναφέρομαι, ασφαλώς, στον παραμυθένιο γάμο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του Πρίγκηπα Καρόλου, του οποίου η έκβαση είναι γνωστή σε όλους.

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός αυτό προοιώνιζε τη διαφθορά που υπήρχε στη δομή του Αγίου Παύλου στη συνείδηση ενός παγκόσμιου ακροατηρίου. Μέσα σε μια νύχτα ο καθεδρικός ναός μετατράπηκε από χώρο σιωπηλής κατάνυξης και προσευχής σε τουριστικό αξιοθέατο και επικερδή επιχείρηση. Σήμερα η είσοδος στον καθεδρικό ναό κοστίζει 14.50 λίρες, ενώ τα καθημερινά του έσοδα ανέρχονται στις 15.000 λίρες. Οι ορδές των τουριστών εισβάλλουν μέσω των γιγαντιαίων ξύλινων εισόδων, ενώ οι προσευχητές υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τις πλάγιες εισόδους. Η θεία λειτουργία εξακολουθεί να τελείται, αλλά η τροφοδοσία της τουριστικής βιομηχανίας είναι αυτή που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός ισχυρού επιχειρηματικού σχεδίου.

Μερικές εβδομάδες πριν, μια μικρή ομάδα διαδηλωτών, εμπνευσμένοι από την κατάληψη της Γουόλ Στρητ ήλπιζε να καταλάβει το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αλλά αυτή η ιδέα δεν τελεσφόρησε, καθώς βρήκε αντιμέτωπους την Επιχειρηματική Κοινότητα του Λονδίνου και τη Δημοτική Αστυνομία της πόλης του Λονδίνου, η οποία είναι διαφορετική από τη Μητροπολιτική Αστυνομία.

Αυτό που οι διαδηλωτές ήλπιζαν να επιτύχουν ήταν μια ειρηνική διαδήλωση στην πλατεία Πάτερνόστερ για τη μεταμοντέρνα αγριότητα την οποία αντιμετωπίζουν στο εμπορικό κέντρο οι εργαζόμενοι στο κέντρο του Λονδίνου. Πλέον έχει πλέον ξεχαστεί ότι αυτή η πλατεία ήταν η αρχική εστία της 'κατάληψης". Ωστόσο, οι διοικητικές αρχές αντέδρασαν με υπερβολικό τρόπο, παρότι η ομάδα απλά διέσχισε τον δρόμο και έστησαν τις σκηνές τους στα πεζοδρόμια έξω από τον Άγιο Παύλο. Προφανώς, αυτή η δημιουργική διαμαρτυρία σόκαρε τόσο τους διοργανωτές της κατάληψης, όσο και τα ΜΜΕ και τις αρχές. Από πολλές απόψεις, αυτή η δράση προκάλεσε συγκρίσεις με κάποιες από τις διαμαρτυρίες δρόμων κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ.

Επίσης, κατά το παρελθόν έχουν γίνει πολλές οργανωμένες διαμαρτυρίες σε διάφορα σημεία της χώρας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εμπνευσμένης δράσης είναι δουλειά μιας ομάδας που φέρει το όνομα "UNCUT" και οι στόχοι της είναι απλοί, αλλά αποτελεσματικοί. Μέσω της χρήσης όλων των νέων και εξελιγμένων τεχνολογικών μέσων πληροφορίας έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις και εκπαιδευτικά μαθήματα σε τραπεζικά ιδρύματα και εμπορικά κέντρα που κατάφεραν να επιβιώσουν χάρη στους φορολογούμενους πολίτες, ενώ τα ίδια δεν είχαν τη δυνατότητα να επενδύσουν στην κοινωνία των πολιτών. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά δυνατοί στο να εκθέτουν το ποσό της φοροδιαφυγής που τελείται από τους ίδιους ανθρώπους που ζητούν τη θέσπιση των πλέον καταστρεπτικών μέτρων λιτότητας. Προφανώς, όλοι αυτοί οι άνθρωποι της ελίτ δεν είναι διόλου χαρούμενοι όταν εκτίθενται αυτού του είδους τα ρήγματα στο εσωτερικό της απελευθερωμένης αγοράς.

Με τη χρήση αυτής της αστικού τύπου τακτικής "γορίλα" οι αρχές δείχνουν να τα έχουν χαμένα σχετικά με το πως θα διαχειριστούν αυτές τις μικρής κλίμακας δράσης των δημοκρατικών, ειρηνικών διαδηλωτών. Η κατάληψη χώρων κατέχει ισχυρή θέση στο πλαίσιο του λόγου της αγγλικής λαϊκής επανάστασης κατά του κράτους. Αυτό που καθιστά την 'κατάληψη' έξω από τον καθεδρικό ναό πρωτότυπη είναι το γεγονός ότι λαμβάνει χώρα σε ένα σημείο απόλυτα τουριστικό, ενώ θεωρητικά θα έπρεπε να έχει αυστηρά θρησκευτικό ρόλο. Μέσα σε μια ώρα η καρναβαλική ατμόσφαιρα μετατράπηκε τελείως στο δρόμο έξω από τον καθεδρικό ναό. Την κατάσταση αυτή ακολούθησε η προσευχή του πρύτανη για την κατάληψη, ο οποίος στη συνέχεια εξέφρασε τις ευχές του για την ευημερία όλων.

Το γεγονός ότι οι Αρχές φαίνεται να συμφωνούν με τους εν συνόλω σκοπούς των διαδηλωτών το μόνο που προσέθεσαν στο πνεύμα αυτής της νεανικής επανάστασης ήταν η χριστιανική αποστροφή, με την τραπεζική κρίση να καταπίνει τις περισσότερες δυτικές χώρες. Φάνηκε να εναρμονίζει τις ηθικές αρχές της χριστιανικής θεολογίας και της δυσπιστίας των πολιτών με την ιδέα ότι ο οριστικός παράγοντας απλά λειτουργεί έξω από τις αξίες της αστικής ευημερίας.

Ως είθισται, τα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης αδυνατούν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις όσων πραγματικά συμβαίνουν μέσα σ' αυτές τις χαλαρές και πολιτισμένες διαμαρτυρίες. Στην ουσία η ομάδα αυτή αναζητά μία απάντηση σε ένα ποικίλο και πολυσύνθετο σύμπλεγμα επιχειρημάτων.

Η "κατασκήνωση" είναι εξαιρετικά οργανωμένη. Καθημερινά διοργανώνονται εκδηλώσεις οι οποίες επικεντρώνονται σε θέματα σχετικά με την ανάλυση περί του καλού και κακού καπιταλισμού, όπως επίσης ζητήματα που αφορούν την εργασιακή απασχόληση, τη στέγαση, αλλά και οικολογικά ζητήματα. Αυτές οι συγκεντρώσεις είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό και έχουν προσελκύσει πολλούς γνωστούς δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς.

Υπάρχει, επιπλέον, το τμήμα ενημέρωσης που λειτουργεί ως σημείο εστίασης για συζητήσεις με τα μέσα ενημέρωσης και ως χώρος γενικής πληροφόρησης. Ημερησίως εισάγονται Rotas προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο χώρος φυλάσσεται και πληροί τις ανάγκες υγιεινής και ασφαλείας των κατασκηνωτών και διαμαρτυρόμενων. Αυτό όμως που αποτελεί σοβαρό ζήτημα είναι ότι οι υπεύθυνοι του καθεδρικού ναού κλείδωσαν τις πόρτες του κτιρίου για λόγους υγιεινής και ασφαλείας και έτσι απέκλεισαν την πρόσβαση του κοινού.

Κι αυτή η κατάσταση αποτελεί μια ξαφνική αρνητική μεταβολή. Οι πόρτες του καθεδρικού ναού μόνο μία φορά κλείδωσαν στο παρελθόν κι αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Τώρα οι πρεσβύτεροι κηρύξανε πόλεμο στους νεότερους και τα ΜΜΕ τάχθηκαν σ' αυτή τη μάχη χαρακτηρίζοντας αυτούς τους αγωνιζόμενους νέους απλά ως μία ομάδα αναρχικών, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται τα περίπλοκα ζητήματα που ανακύπτουν από τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το μέλλον του τραπεζικού τομέα.

Η "κατασκήνωση" της ομάδας ήταν υπό επίβλεψη και διατηρούνταν σε καλή κατάσταση. Στην πραγματικότητα η στρατιωτικών προδιαγραφών "κατασκήνωση" θα ικανοποιούσε ακόμη και τις προσδοκίες ενός Ρωμαίου εκατόνταρχου!!!

Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει κλασική σύγκρουση γενεών, η οποία όμως εγείρει το θεμελιώδες ερώτημα: Ποιός είναι τελικά ο τύπος της κοινωνίας που θέλουμε να κληροδοτήσουμε στις μελλοντικές γενιές; Η σύγχυση και οι εντάσεις ολοένα και κλιμακώνονται. Κατά τα φαινόμενα οι χριστιανικές αρχές σχεδιάζουν την ειρηνική διαδήλωση δια της βίας και πλέον αυτή η καρναβαλική ατμόσφαιρα μεταμορφώνεται σε μια ψυχρή και πικρή αντιπαράθεση.

 

Του ανταποκριτή μας από το Λονδίνο, Αlan Pritchard

μετάφραση στα Ελληνικά: Στέλλα Παπαλάμπρου


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.