Σύνδεση

Σύνδεση

Δημήτριος Λυμπουρίδης

Ο Δημήτριος Λυμπουρίδης γεννήθηκε το 1945 στην Πάτρα Αχαΐας. Ο πατέρας του ήταν Κωνσταντινουπολίτης και ήλθε στην Ελλάδα λίγο πριν την καταστροφή. Η μητέρα του καταγόταν από το Αϊβαλί και ήλθε στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το 1954 μετοίκησε οικογενειακώς στο Αγρίνιο. Το 1964 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο και κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων εισήλθε στην Ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά τη λήψη της ειδικότητας παθολογίας εγκαταστάθηκε στο Αγρίνιο όπου άσκησε το λειτούργημα της Ιατρικής έως και το 2013 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Από τα μαθητικά του χρόνια μελετούσε ιστορικά κείμενα για τα οποία έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση.

Πάντα τον απασχολούσαν οι αιτίες της Μικρασιατικής Καταστροφής και τον Σεπτέμβριο του 2005 αποφάσισε να τις αναζητήσει. Μετά από 15ετή μελέτη της ιστοριογραφίας τα συμπεράσματα τα αποτύπωσε στο δίτομο αυτό ιστορικό σύγγραμμα «1922: Οι Υπεύθυνοι» που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2021. Στο πιο πρόσφατο βιβλίο «1922: Οι Ευθύνες» διατήρησε τη δομή της προηγούμενης έκδοσης χωρίς όμως τις κουραστικές παραπομπές στις πηγές που αφορούν τους ιστορικούς και τις κουραστικές παραθέσεις των κειμένων των ντοκουμέντων με τα οποία τεκμηρίωνε τα συμπεράσματά του, με αποτέλεσμα τη σύμπτυξη της ουσίας σε ένα ευανάγνωστο κείμενο ενός τόμου. Στο βιβλίο «100 Απαντήσεις για το 1922», που κυκλοφορεί επίσης από τον εκδοτικό οίκο Historical Quest προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε 100 καίρια ερωτήματα για τα δραματική γεγονότα που καλύπτουν την περίοδο από τον Νοέμβριο του 1920 ως τον Σεπτέμβριο 1922. 

Έχει γράψει το βιβλίο:
Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.