Στο λυκόφως του 6ου αιώνα μ.Χ. η Βυζαντινή αυτοκρατορία βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο: ένας τύραννος στον αυτοκρατορικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης, ο Φωκάς, κυβερνά την αυτοκρατορία με αυταρχικό τρόπο και τη χρήση ωμής βίας, ενώ οι Σασσανίδες Πέρσες και οι Άβαροι απειλούν την ίδια την ύπαρξή της. Εκείνη την κρίσιμη στιγμή θα εμφανιστεί στο προσκήνιο ένας άνδρας που θα δράσει με αποφασιστικότητα, ψυχικό σθένος, εξαίρετη στρατηγική σκέψη και τόλμη: Ο Ηράκλειος.
Συστρατεύοντας όλες τις δυνάμεις της αυτοκρατορίας, την Εκκλησία, τον στρατό και τον λαό, θα πολεμήσει για τη σωτηρία της, μέσα από αντίξοες συνθήκες και θα αναδειχθεί θριαμβευτής ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, αποκτώντας δίκαια το προσωνύμιο «Μέγας Αλέξανδρος του Βυζαντίου».
Όμως ο Ηράκλειος δεν ήταν μόνο ένας εξαιρετικός στρατιωτικός ηγέτης, αλλά επίσης, ένας σπουδαίος μεταρρυθμιστής, ο οποίος εισήγαγε σημαντικές καινοτομίες σε πολλά επίπεδα προετοιμάζοντας την αυτοκρατορία για τη μετάβαση από την Ύστερη Αρχαιότητα στον Μεσαίωνα. Έτσι, στη βυζαντινή Ανατολή το λατινικό στοιχείο έδωσε τη θέση του σταδιακά στο ελληνικό. Ωστόσο, ο Ηράκλειος δεν ευτύχησε να δει τη μακροημέρευση των σημαντικών επιτευγμάτων του. Η «θύελλα» της αραβικής ερήμου σάρωσε τα πάντα στο διάβα της με προεκτάσεις που αγγίζουν το σήμερα.
Στον Γ΄ Τόμο της εννιάτομης σειράς «Βυζαντινοί Αυτοκράτορες – Στρατηγοί» του Εκδοτικού Οίκου «Historical Quest» παρουσιάζονται η άνοδος του Ηράκλειου στην εξουσία, τα εσωτερικά προβλήματα και οι εξωτερικές απειλές που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, ο ολοκληρωτικός πόλεμος στην Ανατολή και στα βουνά του Καυκάσου, καθώς και η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Αβάρους. Επίσης, μελετώνται οι σύμμαχοι του Ηράκλειου στη διάρκεια του τιτάνιου αγώνα εναντίον της Σασσανιδικής Περσίας (Γασσανίδες Άραβες, Βέρβεροι, Γεωργιανοί και Αρμένιοι) και οι παντοδύναμοι αντίπαλοι του (Σασσανίδες Πέρσες, Άβαροι και Άραβες).