Οκτώβριος του 48 π.Χ.: Ο Καίσαρ αποβιβάζεται στην Αλεξάνδρεια, για να ανακαλύψει ότι ο μεγάλος του αντίπαλος, ο Γναίος Πομπήιος, έχει πέσει θύμα δολοφονίας από τους ακολούθους του βασιλιά Πτολεμαίου της Αιγύπτου.
Σεπτέμβριος του 47 π.Χ.: Ο Καίσαρ επιστρέφει θριαμβευτής από την ανατολή στη Ρώμη, για να διευθετήσει τα εκκρεμή εκεί ζητήματα. Μεταξύ των χρονολογιών αυτών λαμβάνει χώρα σειρά γεγονότων, τα οποία εκτυλίσσονται σε πολλά διαφορετικά σημεία του τότε γνωστού ρωμαϊκού κόσμου και στα οποία αναδεικνύονται πολλές πρωταγωνιστικές φυσιογνωμίες.
Η κυριότερη βέβαια αυτών και ο καθοριστικός παράγων στις εξελίξεις είναι αυτή του Γαίου Ιουλίου Καίσαρα. Αρχικά αποκλεισμένος στην Αλεξάνδρεια, με ανεπαρκείς δυνάμεις και ταλανιζόμενος από αναρίθμητες αντιξοότητες, καλείται να κατορθώσει, όχι απλά να επιβιώσει, αλλά και να επαναφέρει σε τάξη την ταραγμένη Ανατολή.
Τα γεγονότα αυτά περιλαμβάνονται στο έργο De bello Alexandrino, την μετάφραση του οποίου στα ελληνικά αποδίδει το παρόν βιβλίο, σε μια προσπάθεια να γίνουν προσιτές στο κοινό και πιο γνωστές οι περιπέτειες του Ιουλίου Καίσαρα μετά την θριαμβευτική του νίκη στα Φάρσαλα.
Οι εκδόσες Historical Quest εγκαινιάζουν τη νέα τρίτομη σειρά «Οι Πόλεμοι του Καίσαρα» που φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή το ελληνικό κοινό με τα ιστορικά κείμενα που αποδίδουν την πορεία του Καίσαρα προς την κατάκτηση της ανώτατης εξουσίας. Η σειρά αυτή περιλαμβάνει τον Αλεξανδρινό Πόλεμο / De bello Alexandrino, τον Πόλεμο στην Ισπανία / De bello Hispaniensis και τον Αφρικανικό Πόλεμο / De bello Africo. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα έργα μεταφράζονται για πρώτη φορά στα νέα ελληνικά.
Ο τόμος αυτός αποτελεί το πρώτο μέρος αυτού του τρίτομου μεταφραστικού έργου, του φιλόλογου Χρήστου Αναγνώστου, το οποίο φιλοδοξεί να κάνει ευρύτερα γνωστές τις πολεμικές περιπέτειες του Καίσαρα, οι οποίες εν τέλει τον οδήγησαν στην κατάληψη της ανώτατης εξουσίας στη Ρώμη και στον πρόωρο θάνατο κάτω από τα χτυπήματα των συνωμοτών στις Ειδούς του Μαρτίου του 44 π.Χ.