Η βασιλεία του Νικηφόρου Φωκά διήρκεσε μόλις για έξι χρόνια, (963-969) αλλά άφησε ανεξίτηλα σημάδια στη βυζαντινή ιστορία. Υπήρξε μία τόσο έντονη περίοδος, που επηρέασε ακόμα και τον νέο ελληνικό πολιτισμό. Γόνος οικογένειας της στρατιωτικής αριστοκρατίας, έθεσε ως πρωταρχικό πολιτικό στόχο την εξάλειψη της αραβικής στρατιωτικής απειλής και την ανάδειξη της Ορθοδοξίας ως την κυρίαρχη θρησκευτική και ιδεολογική δύναμη στις επαρχίες που χάθηκαν κατά τον 7ο αιώνα. Γι’ αυτόν τον λόγο, ηγήθηκε της μεγάλης βυζαντινής εποποιίας στην Ανατολή και στη Μεσόγειο που οδήγησε στην επανάκτηση αυτών των επαρχιών και αναδείχθηκε σε μεγάλη στρατιωτική ιδιοφυία.
Ο περιπετειώδης τρόπος με τον οποίο ανήλθε στην εξουσία, ο γάμος και η σχέση του με τη νεαρή και όμορφη χήρα του αυτοκράτορα Ρωμανού, η βαθύτατα θρησκευόμενη, μοναχική και οξύθυμη προσωπικότητά του και οι αποφάσεις που πήρε σε θέματα εσωτερικής πολιτικής προκάλεσαν έντονες αντιμαχίες που υπέσκαψαν την εσωτερική ενότητα και την εξουσία του. Στο τέλος, η κρίση γύρω από το πρόσωπο του κορυφώθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε εξυφάνθηκε μία συνομωσία με στόχο τη φυσική εξόντωσή του. Ο αποτρόπαιος τρόπος με τον οποίο δολοφονήθηκε ο ήρωας της Ανατολής συγκλόνισε τον λαό του και σφράγισε τη συλλογική μνήμη μέχρι τις μέρες μας.
Στον Ε΄ Τόμο της σειράς «Βυζαντινοί Αυτοκράτορες – Στρατηγοί» του Εκδοτικού Οίκου «Historical Quest» παρουσιάζονται και αναλύονται σε έξι κεφάλαια διάφορες πτυχές που αφορούν τη δράση του Νικηφόρου Φωκά καθώς και την περίοδο που δέσποσε αυτός ο σπουδαίος ηγέτης: οι πόλεμοι και ο στρατός του, η ζωή και η βασιλεία του, οι στρατιωτικές πραγματείες του και η γαιοκτητική του πολιτική.
Υπήρξε μία περίοδος οικονομικής και πνευματικής αναγέννησης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η έναρξη της μεγάλης και πολυπόθητης αντεπίθεσης σ’ όλα τα μέτωπα. Η φρικτή δολοφονία του Νικηφόρου Φωκά δεν ανέκοψε την άνοδο των Βυζαντινών, αλλά άφησε ένα μεγάλο ερωτηματικό για το τι θα μπορούσε να πετύχει ακόμη αυτός ο ικανός στρατηγός και αυτοκράτορας.