Σύνδεση

Σύνδεση

Δημόσια Ιστορία και Historical Quest, Βιβλιοπωλείο "Επί Λέξει".

Στις 10 Μαρτίου 2014 το Historical Quest γιόρτασε τα 3 χρόνια από την ίδρυση του και προσκάλεσε όλους τους παλιούς και νέους του φίλους να γιορτάσουν μαζί του. Ο εορτασμός των γενεθλίων έγινε στις 19 Μαρτίου 2014, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βιβλιοπωλείο "Επί Λέξει" (Ακαδημίας 32, Αθήνα). Εκεί, με αφορμή τα 3 χρόνια από την ίδρυση του Historical Quest, διεξήχθη μια συζήτηση για τη Δημόσια Ιστορία και επίσης πως το ηλεκτρονικό ιστορικό περιοδικό και το εκδοτικό έργο του Historical Quest είναι μέρος αυτού του είδους διαμεσολάβησης ανάμεσα στην ακαδημαϊκή ιστορία και στο ευρύτερο κοινό. 

Κύριοι ομιλητές ήταν οι ιστορικοί Βασιλική Λάζου, Μαρία Σαμπατακάκη. Ο Γιάννης Χρονόπουλος, διευθυντής των εκδόσεων Historical Quest, απεύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό και παρουσίασε τους ομιλητές στο κοινό που παρευρέθηκε στην εκδήλωση. Η Μαρία Παπαγεωργίου που διευθύνει το Βιβλιοπωλείο "Επί Λέξει", οικείο πρόσωπο για πολλούς βιβλιόφιλους της Αθήνας, καλωσόρισε επίσης το κοινό.

Δημόσια Ιστορία και Historical QuestΔημόσια Ιστορία και Historical Quest, Βιβλιοπωλείο "Επί Λέξει".

Η ομιλία της Μαρίας Σαμπατακάκη, Ιστορικός

Η Ιστορία συγκαταλέγεται στις κοινωνικές επιστήμες. Με τον όρο «Δημόσια Ιστορία» ουσιαστικά εννοούμε την εκφορά της Ιστορίας στον δημόσιο λόγο, την επικοινωνία της μ' ένα ευρύτερο κοινό. Η «Δημόσια Ιστορία» είναι ο άξονας γύρω απ' τον οποίο περιστρέφεται το Historical Quest, τόσο το περιοδικό, όσο και οι εκδόσεις του.

Αν κανείς προχωρήσει λίγο παραπέρα, θα διαπιστώσει ότι η Ιστορία είναι η κοινή μας εμπειρία, δρόμος για την αυτογνωσία και τρόπος για να δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη, ένα είδος συλλογικής ψυχανάλυσης. Υπό αυτό το πρίσμα, εύκολα γίνεται αντιληπτό το ενδιαφέρον, η αξία και η χρησιμότητα της στον βίο κάθε πολιτείας. Τα τελευταία χρόνια, η δημόσια εκφορά της Ιστορίας τραυματίστηκε σοβαρά. Πέραν των πάγιων δυσχερειών που σχετίζονται με την ενίοτε προβληματική της διδασκαλία στα σχολεία ή τον ακαδημαϊσμό που απαντιέται σε κείμενα, άρθρα, ομιλίες επιστημόνων, καθιστώντας την Ιστορία μη προσεγγίσιμη από πολλούς, ήρθαν να προστεθούν και άλλα εμπόδια. Πρώτα και κύρια, η λαϊκίστικη εκμετάλλευση της με όρους τηλεμάρκετινγκ, φθηνού και κούφιου εθνικισμού. Έπειτα, καταστάσεις και περιστατικά όπως λ.χ αυτή που δημιουργήθηκε με το βιβλίο της 6ης δημοτικού, κλόνισαν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στον πομπό ιστορικό-ερευνητή και τον δέκτη-αναγνώστη, κοινό.

Πριν περίπου τρία χρόνια, όταν συναντηθήκαμε συνεργάτες-συνάδελφοι για να συζητήσουμε το ενδεχόμενο δημιουργίας του Historical Quest, όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα-σκέψεις τέθηκαν στο τραπέζι. Στόχος υπήρξε εξ αρχής η συγκρότηση ενός δικτύου παροχής ιστορικής πληροφορίας ψύχραιμης και νηφάλιας. Σε δεύτερο επίπεδο επιδίωξη ήταν η ανάδειξη και η αξιοποίηση ενός νεότερου επιστημονικού δυναμικού, η χρήση σύγχρονου, κατανοητού και φρέσκου λόγου έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να εισαχθεί στον λεγόμενο «ιστορικό τρόπο σκέψης»: να εμβαθύνει δηλαδή σ' ένα γεγονός και να το αντιληφθεί όσον το δυνατόν σφαιρικότερα. Έχοντας πλέον διανύσει μιαν απόσταση σε αντίξοες συνθήκες, τόσο το περιοδικό, όσο και οι εκδόσεις Historical Quest, κινήθηκαν και κινούνται πάντοτε προς αυτή την κατεύθυνση. Εύχομαι να συνεχίσουν εξίσου δυναμικά, να εκατοστίσουν την παρουσία τους στον ιστορικό χώρο.

Δημόσια Ιστορία και Historical Quest, Βιβλιοπωλείο "Επί Λέξει".

Δημόσια Ιστορία

Η ομιλία της Βασιλικής Λάζου, Ιστορικός (απόσπασμα)

Οιι σημερινές κοινωνίες εμπλέκονται, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο σε συζητήσεις και αντιπαραθέσεις σχετικές με την ιστορία και το νόημά της. Ποικίλα ιστορικά γεγονότα γίνονται αντικείμενο προβληματισμού και έντονου ενδιαφέροντος διαφορετικών και ετερόκλητων κοινών, προβάλλονται από τα ΜΜΕ και ενίοτε διχάζουν την κοινή γνώμη προκαλώντας «συμβολικούς πολέμους».

Πρόκειται για τη δημόσια Ιστορία που ερμηνεύει το παρελθόν σε διάφορα επίπεδα, από το τοπικό μέχρι το παγκόσμιο, που εκλαϊκεύει και διαχέει την ιστορική γνώση σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό από αυτό που θα χωρούσε σε ένα ακαδημαϊκό αμφιθέατρο ή θα διάβαζε ένα επιστημονικό βιβλίο. Η δημόσια Ιστορία προβάλλεται από μέσα όπως ο κινηματογράφος, η τηλεόραση, η λογοτεχνία και κυρίως το διαδίκτυο και επηρεάζει καθοριστικά τόσο τη συγκρότηση της ιστορικής παιδείας όσο και την ταυτότητα και τις μορφές ιστορικής συνείδησης των νέων ανθρώπων. Όπως σημειώνει ο Serge Noiret, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τη δημόσια Ιστορία, «είναι εντέλει πολύ σημαντική για τον καθένα μας, γιατί ο καθένας μας είναι ιστορικός του παρελθόντος του, κατά κάποιον τρόπο».

 


Ο/Η συγγραφέας εχει γράψει επίσης το βιβλίο:
Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.