Σύνδεση

Σύνδεση

της Βασιλικής Αργέντη, ιστορικού

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η δεκαετία του εξήντα ήταν μια εποχή μεγάλης κοινωνικής και πολιτιστικής αναταραχής. Εκεί υπάγονται τα χρόνια που χαράχθηκαν ανεξίτηλα στο «πάνθεον» του 20ου αιώνα. Θεωρείται μία περίοδος απελευθερωτικής ζωντάνιας, αμφισβήτησης και αντικομφορμισμού με πρωταγωνιστή τη νεολαία και τη δράση των ποικίλων ομάδων της (από στρατευμένους αριστερούς μέχρι τους teddy boys). Βέβαια, υπάρχει κι η άλλη τροχιά της αμάξης, είναι εκείνοι που κάθονται αντίθετα απ τους «προλαλήσαντες» και υποστηρίζουν πως η δεκαετία του '60 ήταν τόσο σύντομη όσο μπορεί να διαρκέσει και μία έκρηξη (κι αυτή η οπτική έγκειται στην απόσταση μεταξύ πολιτισμού και πολιτικής). Αυτόματα, αυτή η πλευρά (που θα την χαρακτήριζα κοντόφθαλμη) μειώνει τη λάμψη της παραμένουσας ιστορικής εικόνας και συνείδησης που αντλείται από τη δεκαετία του '60, στον 21ο αιώνα.

Η περίφημη δεκαετία του '60 ήταν μία περίοδος που επιχείρησε να προσδιορίσει την έννοια της συγκέντρωσης της μάζας μέσα από θέματα διπολικής θεώρησης και αντιμετώπισης όπως: τον φυλετικό αποκλεισμό, τη σεξουαλική υποτέλεια και τον εθνικισμό.

Η Ροκ μουσική, ο ριζοσπαστικός ακτιβισμός, η ευαισθητοποίηση των ομάδων, η αντι-πειθαρχική πολιτική καθώς και οι εναλλακτικοί τρόποι ζωής (χριστιανικές πρακτικές και πεποιθήσεις, πειραματισμός ναρκωτικών ουσιών) δημιούργησαν τη λεγόμενη «αντικουλτούρα» της δεκαετίας του '60.

Σίγουρα πρόκειται, για ένα φαινόμενο που ενέχει μία ποικιλία συνυπαρχουσών και συχνά αντικρουόμενων πολιτισμικών και πολιτικών πρακτικών αλλά είναι αρκετά δύσκολο να προσπαθήσει κανείς να ερμηνεύσει μία περίοδο που τα σαφή της όρια (αρχής και λήξης) είναι «ενδεχομενικά» και σχετικά «ανοιχτά». Συνήθως, η χρονική αναφορά στην εν λόγω δεκαετία βρίσκεται μεταξύ των χρόνων 1956 εώς 1974.

Η δεκαετία του '60 έφτασε σε μας μέσα από πρόσωπα, καταστάσεις που αναδύονται από δαιδαλώδεις στοές της μνήμης, γύρω από τη θρυλική αυτή περίοδο. Πρόσωπα και περιστατικά που όλοι μας γνωρίσαμε και αγαπήσαμε, είτε μέσα από φυλλάδες που έτυχε να πέσουν στα χέρια μας, είτε από ιστορικές μαρτυρικές και βιωματικές καταγραφές, είτε από δικούς μας ανθρώπους που βρέθηκαν πρωταγωνιστές στην ίδια «παράσταση». Κάπως έτσι το αισθάνθηκε και ο Tom Hayden, που βασιζόμενοι στα λόγια του θα πορευθούμε παρακάτω, σαν μία παράσταση που ζει στις καρδιές αυτών που τη βίωσαν αλλά ενυπάρχει και στις επόμενες δεκαετίες που επακολούθησαν.

Κλείνοντας όμως την εισαγωγή, θα σημειώσουμε την αναφορά του Ν. Αλιβιζάτου πως: «η δεκαετία του '60 επέτρεψε στην Ελλάδα να ζήσει μία πολιτιστική άνοιξη χωρίς προηγούμενο, το κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η επίσης χωρίς προηγούμενο μαζικότητά της. Μία άνοιξη που την τερμάτισε βίαια το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967».

Η άνοιξη μπορεί να έφυγε αλλά είναι σίγουρο πως τότε έληξε κι αυτή η «χρυσή» εποχή;

Η δεκαετία του'60

• Social movements : πως ορίζονται από τον Tom Hayden

Τα κινήματα αμφισβήτησης και διαμαρτυρίας που αναπτύχθηκαν στη δεκαετία του '60 αποτέλεσαν τη βάση από την οποία γεννήθηκαν τα νέα κοινωνικά κινήματα. Σύμφωνα με τον Τom Hayden, οι νέοι είχαν την εσώτερη ανάγκη να παλέψουν για ένα μέλλον «συμμετοχικό», για ένα μέλλον που η δική τους απόφαση θα έπαιζε μένοντα ρόλο στο χτίσιμο του, για ένα μέλλον που οι ίδιοι θα είχαν το δικαίωμα της δικής τους γνώμης.

Αποτελούνταν από ανθρώπους που βρίσκονταν έξω από τους ιεραρχικούς και εξουσιαστικούς θεσμούς, από ανθρώπους που είχαν κοινά ιδανικά και οράματα. Συναθροίζονταν σε ομάδες και οι κινητοποιήσεις τους ήταν ιδιαίτερα έντονες και επηρέαζαν βαθιά όλο σχεδόν το φάσμα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας.

Πάλευαν για τις υλικές ανισότητες και δυσαρέσκειες, για τις ηθικές πληγές που έφερε ο πόλεμος, με έναν τρόπο ριζοσπαστικό και λειτουργικό.

Εξαπολύονταν σε δρόμους και σε «σπίτια» μέσα από διάφορους διαμέσους.

Τα κοινωνικά κινήματα αποτελούν καρπό αντιφάσεων. Για να γίνουν πραγματικοί συλλογικοί τελεστές οφείλουν να διαθέτουν ένα γνώρισμα ιστορικότητας (τοποθετημένο μέσα στο χρόνο), μία οπτική για την ολότητα του πεδίου εντός του οποίου εγγράφονται, έναν σαφή καθορισμό του αντιπάλου και μια οργάνωση.

Τα κινήματα γεννώνται από την υιοθέτηση στόχων που υπηρετούν τον προσανατολισμό στη δράση, αλλά για να τα καταφέρουν και να συνεχίσουν να υπάρχουν στον χρόνο, έχουν ανάγκη να περάσουν μέσα από μία διαδικασία θεσμοθέτησης. Έτσι γεννιέται μία αδιάκοπη διαλεκτική, ανάμεσα σε διάφορες μορφές τέλους και σε διάφορες μορφές οργάνωσης, με τον κίνδυνο η λογική της αναπαραγωγής να κυριαρχήσει πάνω στις απαιτήσεις του στόχου.

Είναι γεγονός ότι οι αλλαγές, τα ζητήματα και οι εξελίξεις που υπήρξαν στο χώρο της πολιτικής, της κουλτούρας και των τεχνών στην ταραχώδη δεκαετία του 60 , μέσα από κοινωνικά κινήματα, συνιστούν ένα τεράστιο γεγονός στη ιστορία του προηγούμενου αιώνα. Όπως έχει λεχθεί, η δεκαετία του '60, συμπυκνώνει µε ανεπανάληπτο τρόπο τις διεργασίες σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Συμβολίζει την παρέμβαση εκατοµµυρίων ανθρώπων, κυρίως νέων στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Λατινική Αμερική και την Ιαπωνία για µια ολόκληρη δεκαετία. Παρέμβαση, η οποία στο πολιτιστικό επίπεδο εμφανίζει στοιχεία µιας πρώτης διεθνούς ταυτότητας για την νεολαία των δυτικών μητροπόλεων παρά τις υπαρκτές και λογικές ιδιαιτερότητες από χώρα σε χώρα. Μιας αναπτυσσόμενης τότε διεθνούς νεολαιίστικης ταυτότητας, της οποίας η αναζήτηση ήταν συνέπεια της κατάστασης, στην οποία βρέθηκε η νεολαία µετά τον πόλεμο, µε την αποξένωση και την κενότητα αξιών να κυριαρχεί και την αίσθηση της «ύπαρξης στο χείλος του γκρεμού» λόγω της πιθανής ατοµικής σύγκρουσης. Αυτή η κοινωνική, αξιακή και συναισθηματική πραγματικότητα, ωθούσε πλατιά στρώματα νέων σε αναζήτηση µιας νέας ταυτότητας. Η παγκόσμια δεκαετία του '60 υπήρξε µια διεθνή και μαζική πολιτιστική «δράση», µε πολλαπλά επίπεδα, µια απόπειρα διαμόρφωσης µιας νέας πολιτισµικής κοινότητας.

Η ίδια η τέχνη και πρώτα από όλα η µουσική εξέφρασε αυτή τη κοινότητα και το εξεγερτικό της στοιχείο. Ή τέχνη άλλωστε, κάτω από το μανδύα των συµβολισµών και των µεταφορών, μεταδίδει πάντα την ιστορική κατάσταση, την κατάσταση του καλλιτέχνη, την κοινωνική του θέση, την ιδεολογία και την ψυχολογία του, αλλά και την νοοτροπία του κοινού, το οποίο από τη µεριά του στον τρόπο µε τον οποίο αποδέχεται την τέχνη της περιόδου αναδεικνύει την άποψη του και τη σχέση του µε αυτήν. Βασισμένοι σε αυτό το κριτήριο λοιπόν µπορούµε να διαγνώσουµε σαφώς το ότι τα κινήματα του '60 ενέπνευσαν και έφεραν στην επιφάνεια µια νέα ζωντανή πολιτικοποίηση των καλλιτεχνών και του έργου τους, αναβαπτίζοντας στις νέες συνθήκες και το έργο των προηγούµενων γενιών. Σε αυτό το μοτίβο κινήθηκε η Αμερική με το ρεύμα της "Beat generation" (των αντιστασιακών ποιητών) και η Ελλάδα με τους ποιητές και τους μουσικούς της (κομμάτι που θα αναλυθεί παρακάτω). Τα κοινωνικά κινήματα, λοιπόν, µε την ευρεία τους έννοια γίνονται πυροδότες της πολιτικής και πολιτιστικής έκρηξης.


• Long sixties: γιατί χαρακτηρίζεται έτσι η δεκαετία του '60

Βλέποντας το σύνολο των αλληλένδετων πολιτιστικών και πολιτικών τάσεων που εμφανίστηκαν κατά προσέγγιση κατά τη διάρκεια των ετών 1956-1974 στη δύση, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιταλία και τη Δυτική Γερμανία (βέβαια, η κοινωνική και πολιτική αναταραχή δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτές τις χώρες, αλλά περιέλαβε κι άλλα έθνη όπως την Ιαπωνία και το Μεξικό), μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε πως η δεκαετία του '60 δεν αφορούσε καθαρά τα έτη '62-'69.

Ο όρος χρησιμοποιείται περιγραφικά ως δεκαετία του '60 από τους ιστορικούς, τους δημοσιογράφους, κάποιους ακαδημαϊκούς (του αντικειμένου) και από εκείνους που συμμετείχαν στην αντικουλτούρα της εποχής και την κοινωνική επανάσταση μέσα σ' ένα συγκινησιακό πλαίσιο.

Η δεκαετία του '60 έχει γίνει συνώνυμη με όλους το νέους, τις πνευματικές διεγέρσεις, το ριζοσπαστισμό, τα ανατρεπτικά γεγονότα και τις τάσεις της περιόδου, η οποία συνέχισε να αναπτύσσεται στη δεκαετία του '70, του '80, του '90 και πέρα.

Κάπως έτσι, ο Tom Hayden σημειώνει πως τα σπέρματα της δεκαετίας του '60 εντοπίζονται πολύ πριν της χρονολογικά ορθής μέτρησης της δεκαετίας του '60, όπως φυσικά και το τέλος της βρίσκεται πολύ πιο μακριά από το τυπικό τέλος του 1969. Εντοπίζει, λοιπόν, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου τις απαρχές της και οι επιρροές της γίνονται αντιληπτές κατά τη διάρκεια της.

Βασικά, αν το συλλογιστούμε θα καταλήξουμε ότι ουσιαστικά ολόκληρη η προδικτατορική περίοδος διαπερνάται από ένα δημοκρατικό κίνημα που αμφισβήτησε τις πολιτικές συντεταγμένες του μετεμφυλιακού κράτους και αποτέλεσε το κίνημα των κινημάτων της περιόδου. Όλα τα επιμέρους κινήματα (φοιτητικό, νεολαιίστικο, εργατικό) δεν άργησαν, καθώς εντόπιζαν τον κοινό αντίπαλο και πολιτικοποιούσαν τους αγώνες τους, να πέσουν σαν παραπόταμοι στην κοίτη του, υπό διαμόρφωση δημοκρατικού κινήματος.

Η αλληλεπίδραση του κράτους και των κοινωνικών αγώνων τις δεκαετίας του '40 είχε ως αποτέλεσμα την σταδιακή εδραίωση της πολιτικής καταπίεσης, τον αποκλεισμό της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού από την εξουσία με θεμιτά και αθέμιτα μέσα (στρεβλούς εκλογικούς νόμους, αστυνομοκρατία, εκλογές βίας και νοθείας) και την παρέμβαση του κράτους με σκοπό τη δημιουργία, τη νομιμοποίηση και την ενίσχυση των κοινωνικών ανισοτήτων σε βάρος των αριστερών και κεντρώων πολιτών. Με άλλα λόγια το μετεμφυλιακό κράτος υπήρξε απάντηση στο κομμουνιστικό κίνημα της δεκαετίας του '40. Οπότε, ο Tom Hayden ορθώς μας ονομάζει την ονομάζει long sixties.

Σίγουρα, βέβαια ως "long sixties" αναφέρονται και οι δεκαετίες πέραν του '60 μιας και από τότε άρχισαν να εκδηλώνονται , σε αρκετά έντονο βαθμό, συγκλίσεις πολιτικών και πολιτισμικών κινημάτων, με γενεαλογικά χαρακτηριστικά, στον Δυτικό, στον τότε Ανατολικό και στον τότε επίσης Τρίτο Κόσμο. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα φαινόμενο με διεθνείς διαστάσεις που λειτουργούσε με αντικατοπτρισμούς, ταυτίσεις και διαφοροποιήσεις, που συνάρθρωνε διαμαρτυρίες και ελπίδες για διαφορετικά ζητήματα και ταυτόχρονα κατακερμάτιζε μεγάλα αφηγήματα, τόσο το αστικό όσο και το κομμουνιστικό.

Πώς να μην ονομάζεται Long sixties όταν οι απαρχές της και η λήξη της δεν έχει σαφή όρια, όταν ξεπερνά τα χρονολογικά περιθώρια κι όταν η επιρροή της αντηχά μέχρι και το σήμερα, ως ένα βαθμό;


• Η κληρονομιά των sixties στην Αμερικανική κοινωνία.

Η δεκαετία του '60, ως κοινωνικό φαινόμενο σφράγισε τη σύγχρονη αμερικανική ιστορία, συντάραξε την αμερικανική κοινωνία και προκάλεσε, ενόσω διαρκούσε, δραστικές αλλαγές στη φιλοσοφία, τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας των κοινωνικών και πολιτειακών θεσμών.

Η ιστορική συγκυρία της αρχής της δεκαετίας του '60 είναι πρόσφορη για την ιδεολογική ριζοσπαστικοποίηση και την ενεργή δραστηριοποίηση κυρίως των φοιτητών. Η ανάληψη, το Νοέμβριο του 1960, της Προεδρίας των Η.Π.Α. από τον John F. Kennedy, ένα νεαρό πολιτικό με δημοκρατικό φρόνημα και προγραμματικές θέσεις για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την κάθαρση της πολιτικής ζωής και την ομαλοποίηση των σχέσεων της Αμερικής και της Σοβιετικής Ένωσης, καλλιεργεί κλίμα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας για την κοινωνική αναδιοργάνωση που ονειρεύονται. Η φιλελεύθερη στροφή στην πολιτική ζωή, που κάτω από την πίεση των αδιεξόδων της καπιταλιστικής ανάπτυξης υιοθετεί, τους εμπνέει και τους κινητοποιεί, μετασχηματίζοντας την ιδεολογία τους σε ακτιβισμό με επίκεντρο αφενός την επέκταση των πολιτικών δικαιωμάτων σ' όλες τις εθνικές ομάδες, που έχουν συρρεύσει στις Η.Π.Α. με την ευρεία μετανάστευση (που διεκδικούν την πλήρη ενσωμάτωσή τους στην αμερικανική κοινωνία) και αφετέρου την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας του λόγου και των συνειδήσεων και την οικοδόμηση μιας γνήσιας δημοκρατίας.

Τα κινήματα είναι πια αποφασισμένα και αρχίζει να γράφεται μία άλλη ιστορία για τις Η.Π.Α με αποκορύφωμα το Αμερικάνικο '68.

Εκτός από τις πανεπιστημιουπόλεις, τις διαδηλώσεις και τους χώρους των πολιτικών συναντήσεων και ζυμώσεων το αμερικανικό '68 επιτελέστηκε στα μουσικά φεστιβάλ του Μόντερεϊ και του Σαν Φρανσίσκο. Αμφισβητώντας τις ηθικές, οικογενειακές και κοινωνικές αξίες του 1950, η γενιά του '68 προέταξε την ανάγκη αλλά και το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να «ανακαλύπτει» τον εαυτό του πέρα από κομφορμιστικές αντιλήψεις περί κοινωνικών ρόλων και αποστολών, στοιχεία που έμειναν ως κληρονομιά στην αμερικανική κοινωνία. Η σεξουαλική επανάσταση, ο μουσικός πειραματισμός, η χρήση παραισθησιογόνων ουσιών, η υιοθέτηση κοινοβιακών πρακτικών διαβίωσης αποτελούσαν διαφορετικές εκδοχές του κεντρικού προτάγματος να ζητηθούν νέοι τρόποι και δρόμοι συγκρότησης της ποκειμενικότητας τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Οι πολιτισμικές μορφές που παρήγαγε το αμερικανικό '68 γρήγορα παγκοσμιοποιήθηκαν δημιουργώντας πρότυπα, και κάποτε αρχέτυπα, επαναστατικότητας για τους νέους της εποχής σε πολλές διαφορετικές γωνιές του πλανήτη.

Η γενικευμένη ελευθεριότητα σε όλους τους τομείς, η γέννηση του φεμινιστικού κινήματος, η ελευθερία στην τέχνη και το λόγο, η ελευθερία του έρωτα , η ανακάλυψη του αντισυλληπτικού χαπιού είναι τα καρυκεύματα μιας εποχής που άφησε ιστορία και μιλάει μέχρι σήμερα, όχι μόνο στα Αμερικανικά πλαίσια αλλά και τα παγκόσμια.

Αξίζουν να σημειωθούν, τα δικαιώματα των μαύρων που αποκτήθηκαν την ίδια περίοδο, το τέλος των πολέμων της Ινδοκίνας, η νέα οπτική μιας παγκόσμιας κυβέρνησης, η αποκατάσταση των σχέσεων με το Βιετνάμ, οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν τις προεδρικές εκλογές, την πτώση δύο σημαντικών προέδρων σε συνάρτηση με όσα προαναφέραμε συναποτελούν μια νέα βάση για μία νέα αρχή.

Τέλος, το αμερικανικό '68 ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για δύο, μεταξύ άλλων, λόγους: Αφενός, λόγω της επίδρασης που άσκησε στο διεθνικό φαντασιακό της γενιάς του '68 δημιουργώντας τις πολιτισμικές φόρμες, τα ακούσματα και τις εικόνες μέσα από τις οποίες εκφράστηκαν τα κινήματα της νεολαίας σε πολλές χώρες την ίδια περίοδο. Αφετέρου, η σημαντικότητα του αμερικανικού '68 έγκειται στο γεγονός ότι δεν περιορίστηκε στον χώρο των πανεπιστημίων και της σπουδάζουσας νεολαίας αλλά άγγιξε όλο σχεδόν το φάσμα της πολιτικής δράσης στις ΗΠΑ εκείνης της περιόδου.

Κάποια σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της περίφημης δεκαετίας του '60.

1. Τον Αύγουστο του 1961, οι κομουνιστικές αρχές της Ανατολικής Γερμανίας υψώνουν ένα τείχος που χωρίζει στα δύο το Βερολίνο, για να εμποδίζουν τους υπηκόους τους να αναζητούν μια ζωή πιο ελεύθερη στη Δύση. Κάποιοι τα καταφέρνουν, ενώ άλλοι, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν, πυροβολούνται από τους φρουρούς.

2. Στις 30 Ιουλίου του 1962 εγκαινιάζεται η «κοινή γεωργική πολιτική» (ΚΓΠ) της ΕΕ, χάρη στην οποία τα κράτη μέλη ελέγχουν από κοινού την παραγωγή των τροφίμων. Οι τιμές των γεωργικών προϊόντων που πληρώνονται στους παραγωγούς είναι ενιαίες σε όλες τις χώρες. Η ΕΕ παράγει αρκετά τρόφιμα για τις ανάγκες της και οι γεωργοί κερδίζουν καλά τη ζωή τους. Η ανεπιθύμητη παράπλευρη συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι η υπερβολική παραγωγή, που καταλήγει σε βουνά πλεονασμάτων. Από τη δεκαετία του 1990, οι προτεραιότητες είναι να εξαλειφθούν αυτά τα πλεονάσματα και να βελτιωθεί η ποιότητα των τροφίμων.

3. Η "τρέλα για τους Beatles" σαρώνει την υφήλιο το 1963. Σε όλες τις εμφανίσεις τους οι Beatles, το πρώτο σούπερ συγκρότημα της ποπ, προσελκύουν τεράστια πλήθη εφήβων. Δίνουν έναυσμα σε μια πολιτιστική επανάσταση, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ των γενεών.

4. Στις 20 Ιουλίου του 1963 υπογράφεται η πρώτη σημαντική διεθνής συμφωνία της ΕΕ που υπόσχεται οικονομική βοήθεια σε 18 πρώην αποικίες των ευρωπαϊκών χωρών στην Αφρική. Μέχρι σήμερα, η ΕΕ έχει συνάψει ειδική εταιρική σχέση με 78 χώρες στην Αφρική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό Ωκεανό (χώρες ΑΚΕ). Η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος χορηγός αναπτυξιακής ενίσχυσης στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση των ενισχύσεών της είναι οι χώρες-αποδέκτες να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα .

5. Στη Γαλλία, η εξέγερση των σπουδαστών και των εργαζομένων τον Μάιο του 1968 κλονίζει αυτά καθαυτά τα θεμέλια του κράτους. Και σε άλλες χώρες της ΕΕ διαδηλώνουν οι σπουδαστές, αλλά λιγότερο ριζοσπαστικά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον των κυβερνήσεών τους, στις οποίες προσάπτουν ότι είναι απομακρυσμένες από την πραγματικότητα και δεν ανταποκρίνονται στα λαϊκά αιτήματα, αλλά επίσης και εναντίον του πολέμου του Βιετνάμ και κατά του αγώνα δρόμου για τους πυρηνικούς εξοπλισμούς.

6. Την 1η Ιουλίου του 1968 τα έξι κράτη μέλη καταργούν τους τελωνειακούς δασμούς μεταξύ τους, πράγμα που επιτρέπει για πρώτη φορά ελεύθερες διασυνοριακές συναλλαγές. Οι ίδιοι δασμοί επιβάλλονται επίσης στις εισαγωγές τους από τις άλλες χώρες. Έτσι δημιουργείται η μεγαλύτερη εμπορική οντότητα στον κόσμο. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των έξι αφενός και μεταξύ της ΕΕ και του υπόλοιπου κόσμου αφετέρου αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.

7. Τον Ιούλιο του 1969, οι Αμερικανοί επιβάλλουν και πάλι τη διαστημική πρωτοκαθεδρία τους, στέλνοντας άνθρωπο στη σελήνη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Τάσος Βουρνάς, «Ιστορία της Νεώτερης και σύγχρονης Ελλάδας V

Από τα πρώτα μετεμφυλιοπολεμικά χρόνια ως την ημέρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος των συνταγματαρχών 21 Απριλίου 1967», εκδ. Πατάκη, Αθήνα

2008

2. Νίκος Αλιβιζάτος, «Οι πολιτικοί θεσμοί σε κρίση, 1922-1974: όψεις της ελληνικής εμπειρίας», εκδ. Θεμέλιο, Αθήνα 1986

3. Άλκης Ρήγος, Σεραφείμ Ι. Σεφεριάδης, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, «Η "σύντομη" δεκαετία του '60 : θεσμικό πλαίσιο, κομματικές στρατηγικές, κοινωνικές συγκρούσεις, πολιτισμικές διεργασίες», εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2008

4. Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, «Κράτος, κοινωνία, εργασία στη μεταπολεμική Ελλάδα», εκδ. Θεμέλιο, Αθήνα 1987

5. Tarrow, Sidney G., «Power in movement : social movements and contentious politics», Cambridge : Cambridge University Press , 2001, 2003

6. Tilly Charles, «Social Movements, 1768-2004», εκδ. Paradigm, 2004

7. Wilson D.S., Near D. and Miller R.R. , «Machiavellism: A synthesis of the evolutionary and psychological literatures», Phychological Bulletin, 1996


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.