Σύνδεση

Σύνδεση

pikermi 04 02

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου, η παρουσίαση του βιβλίου "Μιχαήλ Μάνος (1898-1944), Η ζωή, το έργο και η θυσία ενός αληθινού πατριώτη", του Κώστα Αγγελή.

Μία βραδιά γεμάτη μνήμες, μια βραδιά έντονων συγκινήσεων και αναμόχλευσης της ιστορίας του τόπου τους έζησαν όσοι παρακολούθησαν τη διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου. Ενός βιβλίου, προϊόν τετραετούς ενδελεχούς έρευνας, που αφορά τη ζωή του Χαλανδραίου ήρωα Μιχαήλ Μάνου. Μέσα από την αφηγηματική βιογραφία του ήρωα αναδεικνύονται πτυχές της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Η ερευνητική ματιά του συγγραφέα καλύπτει όμως, διεξοδικά και τις τραγικές ημέρες του Ιουλίου του 1944, στην περιοχή της Ραφήνας, της Διασταύρωσης, του Σανατορίου της Πεντέλης, καθώς και του απαγχονισμού των 54 πατριωτών στο Πικέρμι, στις 21.7.1944, ένας εκ των οποίων ήταν ο Μιχαήλ Μάνος.


Κύριοι υπεύθυνοι αυτής της συναισθηματικά φορτισμένης βραδιάς ήταν ο π. Δήμαρχος Χαλανδρίου, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, ο Υποστράτηγος ε.α., Νικόλαος Αλικάκος, ο Οικονομικός Αναλυτής, Γιώργος Μώρος, απόγονος του Μιχαήλ Μάνου και ο Συγγραφέας Κώστας Αγγελής. Τον συντονισμό είχε ο Δημοσιογράφος Παναγιώτης Δρίβας, ενώ παρενέβη σε καίρια σημεία και ο Δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς.


Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων το παρόν έδωσαν μέλη - απόγονοι της οικογένειας του Μιχαήλ Μάνου, ο π. Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής, ο Αντιδήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου Χρήστος Τσεμπέρης, ο π. Δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης, ο π. Δήμαρχος Χαλανδρίου Γιώργος Κουράσης, ο Πρόεδρος του ΕΣΥΔ Κώστας Κούρταλης, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ Σπύρος Λουκάτος, ο Πρόεδρος και το μέλος του Δ. Σ. του Συλλόγου Κρητών Ραφήνας - Πικερμίου Δημήτρης Κατσουλάκης και Δημήτρης Καρασταμάτης, αντίστοιχα, καθώς και ο Πρόεδρος της ΠΟΑΕΑ Χρήστος Οικονόμου.

 


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.