Σύνδεση

Σύνδεση

archeamaked

Οι εκδόσεις Historical Quest παρουσιάζουν το βιβλίο της Carol J King,

ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 

Η ιστορία του Βασιλείου από την ίδρυσή του έως και τη ρωμαϊκή κατάκτηση.

Γιατί το αρχαίο «χρυσάφι» των Μακεδόνων αποτέλεσε πηγή έμπνευσης, στον 21ο αι., για μια ιστορικό;

 «Όπως έγινε για πολλούς, σε μικρή ηλικία μου τράβηξαν το ενδιαφέρον τα κατορθώματα και ο χαρακτήρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αλλά όσα περισσότερα μάθαινα για αυτόν, τόσο περισσότερο ανακάλυπτα ότι υπήρχαν πολλά περισσότερα στην ιστορία της μοναρχικής περιόδου της Μακεδονίας, τόσο πριν, όσο μετά τον Αλέξανδρο. Η μετάφραση της πλέον πρόσφατης αφηγηματικής ιστορίας του αρχαίου Βασιλείου της Μακεδονίας, διηγείται αυτή την ευρύτερη ιστορία, και είμαι ενθουσιασμένη γιατί θα γίνει προσιτό σε περισσότερους αναγνώστες. Η αφήγηση έχει σκοπό να είναι τόσο πληροφοριακή όσο και διερευνητική, με την ελπίδα να μην είναι υπερβολικά επιβαρυμένη με τους πολλούς «Γόρδιους δεσμούς» της ιστοριογραφίας...Ειλικρινά εύχομαι με αυτό το μεταφρασμένο βιβλίο να μπορέσω να επιστρέψω στην Ελλάδα ένα μικρό αντίδωρο για όλα όσα μου έχει δώσει.»

Από τον πρόλογο της συγγραφέως για την ελληνική έκδοση

«Αυτή η έγκυρη, καλογραμμένη, αφηγηματική ιστορία της Αρχαίας Μακεδονίας από τις πρώτες μέρες έως την ενσωμάτωσή της από τη Ρώμη, είναι οδυνηρά αναγκαία και θα γίνει ένα βασικό βοήθημα σε πανεπιστημιακά μαθήματα που έχουν να κάνουν με την Αρχαία Ελλάδα και τη Μακεδονία. Η πλούσια εικονογράφηση βοηθά στο να ζωντανέψει το κείμενο και ένα αυτόνομο κεφάλαιο για τον μακεδονικό στρατό επίσης βοηθά στο να γίνει κατανοητό πως και γιατί ο στρατός αυτός ήταν ο πιο τρομερός και ο πιο επιτυχημένος πριν από αυτόν της Ρώμης.»

Καθηγητής Ian Worthington, Πανεπιστήμιο Missouri, ΗΠΑ

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Μετά από 30 χρόνια απουσίας από τη διεθνή ιστοριογραφία, το όνομα της Αρχαίας Μακεδονίας έκανε την επανεμφάνισή του μέσα από τη μελέτη της Καναδής Α. Καθηγήτριας Κλασικών Σπουδών (Memorial University of Newfoundland, CA), φιλέλληνα, Carol J King.

Ο σκοπός του βιβλίου αυτού είναι να προσφέρει μια αφηγηματική καταγραφή της ανόδου και της πτώσης της μακεδονικής δύναμης στη χερσόνησο της Βαλκανικής και στην περιοχή του Αιγαίου από τον 7ο αι. , όταν η δυναστεία των Αργεαδών αρχίζει να αναδύεται, έως την κατάλυση της δυναστείας των Αντιγονιδών από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. 

Πρόκειται για μια πολυποίκιλη έρευνα ταξίδι στην αρχαιότητα και στο παρόν. Η συγγραφέας μελέτησε αρχαίες πηγές και ταξίδεψε πολλάκις σε όλες τις τοποθεσίες του ελλαδικού χώρου που συνδέθηκαν άμεσα με το τότε πανίσχυρο μακεδονικό βασίλειο. Έναυσμα αποτέλεσαν οι παιδικές της αναμνήσεις από επισκέψεις στη χώρα μας. Τότε, ένιωσε γοητευμένη από τη μοναδική προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς και τις ανακαλύψεις των ασύλητων μακεδονικών τάφων. Το γεγονός την ώθησε να ακολουθήσει κλασικές σπουδές και να ξεκινήσει μια έρευνα που κράτησε αρκετά χρόνια.

Αποτέλεσμα, ένα εξαίσιο ιστορικό έργο, άξιο προσοχής τόσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο τον φιλομαθή αναγνώστη. Βέβαια, η απλή και κατανοητή γλώσσα του βιβλίου, δεν υπολείπεται τεκμηριωμένης επιστημονικότητας. 

Δεν θα γινόταν λοιπόν να αφήσουμε ένα τέτοιο έργο να περάσει απαρατήρητο. Με την πολύτιμη βοήθεια του ιστορικού (διδάκτορα Αρχαίας Ιστορίας ΕΚΠΑ) κύριου Κλεάνθη Ζουμπουλάκη, μεταφράστηκε στην ελληνική γλώσσα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Historical Quest.

Ένα άκρως επίκαιρο βιβλίο, που μπορεί να τροφοδοτήσει τη σκέψη μας ώστε να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα και να δώσουμε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.

Karol JKingΛίγα λόγια για τη συγγραφέα

 Η Carol J. King είναι Associate Professor of Classics στο Grenfell Campus του Πανεπιστημίου Memorial of Newfoundland στον Καναδά. Είναι απόφοιτος της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα (Regular Member 2001–2002, Senior Associate Member 2013–2014). Έλαβε το διδακτορικό της στις κλασικές σπουδές από το Πανεπιστήμιο Brown, Providence το 2004. Έχει διδάξει μαθήματα Κλασικών Σπουδών και Αρχαίας Ιστορίας σε διάφορα πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στον Καναδά. Η βασική της επιστημονική έρευνα εστιάζει στην ιστοριογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στις φιλολογικές μαρτυρίες για την Αρχαία Μακεδονία εν γένει. Έχει στο ενεργητικό της δημοσιεύσεις για την πολιτική και στρατιωτική ιστορία αλλά και τις πρακτικές μαντικής στην Αρχαία Μακεδονία.

 

Προβολή Λεπτομερειών
Σειρά: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Συγγραφέας: Carol J. King
Μετάφραση: Κλεάνθης Ζουμπουλάκης
Υπεύθυνος Έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος
Επιμέλεια Έκδοσης: Κλεάνθης Ζουμπουλάκης
Σελίδες: 736 χαρτί chamois 85gr., 42 ασπρόμαυρες εικόνες, 3 χάρτες
Διαστάσεις: 14Χ20
ISBN: 978-618-5088-56-9
Έτος Έκδοσης: Αθήνα, Σεπτέμβριος 2020
Εκδόσεις: Historical Quest: Μαυρομιχάλη 51, Αθήνα, ΤΚ. 10680

 


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.