Σύνδεση

Σύνδεση

Tο Φεστιβάλ «Εκφραση – Αθήνα» στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Ενας από τους τρόπους για να φτάσεις στην πλατεία Κουμουνδούρου είναι να περπατήσεις τον ωραιότερο πεζόδρομο των Βαλκανίων, από το μετρό της Ακρόπολης μέχρι το Θησείο. Κι ίσως να είναι καλύτερη αυτή η επιλογή, γιατί έχει κανείς άμεσα το κοντράστ της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και της Αποστόλου Παύλου από τη μια και της πλατείας Κουμουνδούρου από την άλλη. Στην πρώτη περίπτωση είναι ένας δρόμος πολύχρωμος, πολύβουος, λίγο έθνικ, τουριστικός οπωσδήποτε, ζωντανός και φασαριόζικος ανυπερθέτως. Με το που φτάνεις στο Θησείο και στρίβεις την οδό Σαρρή, τα πάντα αλλάζουν. Λιγότεροι περιπατητές, περισσότερα κατεβασμένα ρολά, περισσότερα ακατοίκητα σπίτια. Οι μόνες ανθηρές επιχειρήσεις της περιοχής γύρω από την πλατεία Κουμουνδούρου φαίνεται να είναι τα πάρκινγκ.

Η πλατεία Κουμουνδούρου, μια από τις πιο ταλαιπωρημένες περιοχές του ιστορικού κέντρου, κέντρο-απόκεντρο, πολύ κοντά σε in τόπους διασκέδασης, τωρινούς ή παλαιότερους, αλλά τόσο μόνη και τόσο διαφορετική, αποκαλύπτεται μόλις στρίψεις από την οδό Σαρρή προς την Κριεζή (τον δρόμο που οδηγεί τη ροή των αυτοκινήτων προς την Πειραιώς). Ξαφνικά, ανάμεσα στα στενά δρομάκια, στα ψηλά κτίρια, τα ετοιμόρροπα ή εγκαταλελειμμένα, κατοικίες ή επιχειρήσεις, αντικρίζεις μια πλατεία με πολλά και ψηλά δέντρα.

Τις προηγούμενες μέρες είχε και λίγο παραπάνω θόρυβο η πλατεία Κουμουνδούρου. Εκείνον τον θόρυβο που δημιουργεί μια εκδήλωση, άνθρωποι συγκεντρωμένοι, οι τελευταίες πρόβες, οι δοκιμές των φώτων και των ηχητικών. Ηταν η δεύτερη φορά που στο μικρό τσιμεντένιο αμφιθέατρο της πλατείας (δημιουργήθηκε, όπως και η ανάπλαση της πλατείας το 2004, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων) φιλοξενήθηκαν, για μία εβδομάδα, από τις 5 ώς τις 11 Σεπτεμβρίου, νέοι καλλιτέχνες, νέες ομάδες δημιουργών. Είναι μια πρωτοβουλία που από πέρυσι ξεκίνησε ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Η «Εκφραση – Αθήνα» ξεκίνησε πολύ δειλά και με ελάχιστο κοινό πέρυσι, όπως παραδέχεται η νυν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Φέτος είναι περισσότεροι οι επισκέπτες, και η Νέλλη Παπαχελά πιστεύει ότι βοηθούν αυτές οι «από τα πάνω» εκδηλώσεις στο ζωντάνεμα «δύσκολων» περιοχών του κέντρου. «Το ωραίο είναι πως σ’ αυτές τις εκδηλώσεις εντάσσονται όλοι, περαστικοί και κάτοικοι, ξένοι και ντόπιοι».

Πηγή: www.kathimerini.gr


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.