Σύνδεση

Σύνδεση

Η πρώτη εικόνα του πλοίου μέσω υπερήχων.

Το 1845, ο Σερ Τζον Φράνκλιν ξεκίνησε απο τη Βρετανία για να ανακαλύψει το περίφημο Βορειοδυτικό Πέρασμα, την θαλάσσια οδό του Αρκτικού Ωκεανού που ενώνει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του Καναδικού Αρκτικού Αρχιπελάγους. Ο βρετανός εξερευνητής ήταν επικεφαλής δύο πλοίων, του Terror και του Erebus, τα οποία χάθηκαν υπό άγνωστες συνθήκες, μαζί με τα 128 μέλη της αποστολής. Εκτοτε έγιναν αναρίθμητες προσπάθειες ανεύρεσης στοιχείων, μερικές από τις οποίες έδωσαν απαντήσεις σε ορισμένα ερωτήματα αλλά η σημαντικότερη ανακάλυψη έγινε πριν από 4 μέρες.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, ένα από τα δύο πλοία της αποστολής βρέθηκε από Καναδούς δύτες σε βάθος 11 μέτρων κάτω από τους πάγους στα στενά της νήσου Βικτώρια, στο Καναδικό Αρκτικό Αρχιπέλαγος. Το σκάφος βρέθηκε με τη βοήθεια υποβρύχιας τεχνολογίας και μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί αν πρόκειται για το Terror ή για το Erebus.

"Είναι μία πραγματικά ιστορική στιγμή για τον Καναδά", δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Στήβεν Χάρπερ, ανακοινώνοντας την είδηση της ανακάλυψης. "Τα πλοία του Φράνκλιν είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Καναδά, δεδομένου ότι αυτή η αποστολή, που έγινε πριν από 170 χρόνια, έθεσε τα θεμέλια της αρκτικής εδαφικής ακεραιότητας της χώρας..."

Διάφορες αποστολές διάσωσης αναζήτησαν τους άνδρες και τα πλοία του Φράνκλιν μέχρι το 1859 αλλά κανένα ίχνος των δύο σκαφών δεν είχε βρεθεί μέχρι σήμερα. Κατά την διάρκεια των ετών, ωστόσο, υπήρξαν πολλά ευρήματα, μεταξύ των οποίων και τρεις σωροί μελών των πληρωμάτων. Στα μέσα της δεκαετίας του '80, ο ανθρωπολόγος-ιατροδικαστής Οουεν Μπίτι, που εξέτασε τις σωρούς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μία απο τις αιτίες των θανάτων ήταν η δηλητηρίαση απο μόλυβδο, λόγω της ελαττωματικής συγκόλλησης στις κονσέρβες της εποχής.

Η τύχη της αποστολής του Φράνκλιν, που σύμφωνα με στοιχεία έφτασε μέχρι τον κανιβαλισμό, προβλημάτιζε τους εξερευνητές επί δεκαετίες και το περίφημο Βορειοδυτικό Πέρασμα κατακτήθηκε τελικά το 1909, από τον Νορβηγό Ρόαλντ Αμουδσεν, ο οποίος το 1911 πάτησε πρώτος και τον Νότιο Πόλο, ένα μήνα πριν τον βρετανό εξερευνητή Ρόμπερ Φάλκον Σκοτ, ο οποίος πέθανε μαζί με τους τρείς συντρόφους του στο ταξίδι της επιστροφής.

Πηγή: www.kathimerini.gr


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.