Σύνδεση

Σύνδεση

Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (1881 - 1938)Στις 19 Μαΐου 1881 γεννιέται ο Τούρκος πολιτικός και στρατιωτικός Κεμάλ Μουσταφά Ατατούρκ.

Καταγόταν από φτωχή οικογένεια. Σπούδασε στη Στρατιωτική Ακαδημία και Σχολή Πολέμου στην Κωνσταντινούπολη, όπου ξεχώρισε για τις επιδόσεις του στα μαθηματικά.

Είχε ενεργό συμμετοχή στο κίνημα των Νεότουρκων και για το λόγο αυτό εξορίστηκε στη Δαμασκό. Το 1906 ίδρυσε τη μυστική πολιτική οργάνωση Βατάν (= Πατρίδα και Ελευθερία).

Το 1907 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και την επόμενη χρονιά πρωτοστάτησε στην Επανάσταση των Νεότουρκων. Διαφώνησε με τους υπόλοιπους ηγέτες του κινήματος και ασχολήθηκε με το στρατιωτικό σκέλος.

Διακρινόταν για τις στρατιωτικές του ικανότητες στις μάχες του Ιταλοτουρκικού πολέμου της Τριπολίτιδας (1911) και στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912 – 1913).

Παρότι εναντιώθηκε στην συμμετοχή της Τουρκίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέλαβε με επιτυχία την υπεράσπιση της Καλλίπολης κατά την αποβίβαση των αγγλογαλλικών δυνάμεων το 1915.

Με την ολοκλήρωση του πολέμου στάλθηκε στην περιοχή της Τραπεζούντας, όπου οργάνωσε εθνικό κίνημα, το οποίο ερχόταν σε σύγκρουση με τις απαιτήσεις των συμμάχων.

Εξαιτίας της δράσης του αυτής ανακλήθηκε, ωστόσο ο Ατατούρκ κατέφυγε στην Άγκυρα αναλαμβάνοντας Πρόεδρος της Επαναστατικής Επιτροπής. Απέρριψε τους όρους της Συνθήκης του Σαν Ρέμο και οργάνωσε την αντίσταση των τουρκικών δυνάμεων εναντίον των ελληνικών στην Μικρά Ασία.

Η οριστική του επικράτηση επήλθε με τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη διάλυση του σουλτανάτου και της κυβέρνησης της Κωνσταντινούπολης.

Τον Οκτώβριο του 1923 ανακηρύχθηκε η Τουρκική Δημοκρατία και η εθνοσυνέλευση εξέλεξε πρώτο Πρόεδρο τον Ατατούρκ, ένα αξίωμα που διατήρησε ως το θάνατό του.

Η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε από την προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κράτος μέσω ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Τα μέτρα αυτά
περιελάμβαναν την κατάργηση της πολυγαμίας, του φερετζέ και του φεσιού, καθιέρωσε το γρηγοριανό ημερολόγιο, το λατινικό αλφάβητο.

Πέθανε στις 10 Νοεμβρίου 1938. Είχε υιοθετήσει το επώνυμο Ατατούρκ, που σημαίνει πατέρας των Τούρκων.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.