Σύνδεση

Σύνδεση

Εικονογράφηση από το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου «Ερωτόκριτος»Στις 26 Μαρτίου 1553 γεννιέται ο ποιητής και σημαντικότερος εκπρόσωπος της Κρητικής Λογοτεχνίας Βιτσέντζος Κορνάρος. Θεωρείται ο πιθανότερος δημιουργός του «Ερωτόκριτου».

Για τη ζωή του δε διαθέτουμε πολλές πληροφορίες, παρά μόνον όσες αναφέρει ο ίδιος στους τελευταίους στίχους του «Ερωτόκριτου» πως καταγόταν από την Ανατολική Σητεία της Κρήτης.

Έχει ταυτιστεί με πέντε διαφορετικά πρόσωπα που έφεραν το ίδιο όνομα.

Διάσταση απόψεων υπάρχει και για την καταγωγή του. Η μία πλευρά με κυριότερο εκπρόσωπο τον μελετητή Στάφανο Ξανθουδίδη υποστηρίζει πως ο Κορνάρος ήταν Κρητικός και όχι εξελληνισμένος Βενετσιάνος. Σύμφωνα με την άποψη αυτή έζησε στη Σητεία και στο Κάστρο (Ηράκλειο). Στον αντίποδα, η άλλη πλευρά υποστηρίζει πως ήταν απόγονος Βενετών ευγενών που διέμεναν στην Κρήτη και διατηρούσαν διάφορα αξιώματα.

Το κυριότερο έργο του υπήρξε ο «Ερωτόκριτος», ένα εκτενές αφηγηματικό ποίημα σε 10.000 δεκαπεντασύλλαβους στίχους διασώθηκε σε ένα μόνο αντίγραφο του 1710. Η πρώτη του έκδοση πραγματοποιήθηκε στη Βενετία το 1713.

Η απήχησή του ήταν τέτοια που επανεκδίδεται αδιαλείπτως κάθε χρόνο ως τις μέρες μας. Μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν οι λαϊκοί ραψωδοί και παραμυθάδες απήγγειλαν εν είδει προφορικής παράδοσης μεγάλα τμήματα του έργου σε πανηγύρια.

Ο μύθος του έργου δεν είναι πρωτότυπος αλλά απαντάται με μικρές διαφοροποιήσεις σε έργα της ελληνιστικής περιόδου και των μεσαιωνικών χρόνων. Στο έργο ο Κορνάρος φαίνεται πως επηρεάστηκε και το Αναγεννησιακό έργο «Μαινόμενος Ορλάνδος» του Αριόστο.

Η συμβολή του Κορνάρου έγκειται στο γεγονός πως αφού παρέλαβε στοιχεία από ένα μέτριο λογοτεχνικό έργο συνέθεσε ένα αριστούργημα με καθαρά ελληνική πλοκή. Κύρια χαρακτηριστικά του έργου είναι η επική δύναμη και ο γνήσιος λυρισμός.

Εκτός από τον «Ερωτόκριτο», ο Κορνάρος συνέγραψε το έργο η «Θυσία του Αβράαμ». Πρόκειται για ένα ποιητικό δράμα. Βάσει του ύφους, της γλώσσας και των εσωτερικών στοιχείων του έργου, οι φιλόλογοι το αποδίδουν στον Κορνάρο.

Το έργο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1635 και είχε ως πρότυπο την ιταλική τραγωδία «Ισαάκ». Ο Κορνάρος μετέτρεψε τη μυθοπλασία προσθέτοντάς της την άψογη τεχνική διάρθρωση, την ποιητική πνοή και τους έξοχα ψυχογραφημένους χαρακτήρες.

Πέθανε το 1613.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.