Σύνδεση

Σύνδεση

Φωτογραφία από το σημείο της δολοφονίας του ΓουέλςΣτις 23 Δεκεμβρίου 1975 δολοφονείται ο σταθμάρχης της CIA στην Αθήνα, Ρίτσαρντ Γουέλς, από την πρωτοεμφανιζόμενη τότε ελληνική τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη.

Ήταν το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημα συστηματοποιημένης οργάνωσης στην Ελλάδα.

Ο σταθμάρχης της CIA διέμενε στο Ψυχικό και το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου επέστρεφε στην οικία του συνοδευόμενος από τη γυναίκα του, ύστερα από τη χριστουγεννιάτικη δεξίωση που είχε παραθέσει ο Αμερικανός Πρέσβης των Αθηνών, Κιούμπιτς.

Όταν η μαύρη λιμουζίνα στην οποία επέβαινε το ζεύγος σταμάτησε έξω από την έπαυλη του Ψυχικού, ένα άλλο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τρία ένοπλα άτομα σταμάτησε.

Τότε, τα τρία άτομα κατευθύνθηκαν αφού απομάκρυναν ση σύζυγο και τον οδηγό του Γουέλς, στη συνέχει εκτέλεσαν το 45χρονο διπλωμάτη με τρεις σφαίρες.

Στον τόπο της επίθεση αφήνεται μία προκήρυξη, με την οποία την ευθύνη της εκτέλεσης αναλαμβάνει η πρωτοεμφανιζόμενη τότε «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη».

Παρότι η ίδια προκήρυξη αποστέλλεται τρεις ημέρες αργότερα και στις εφημερίδες, εντούτοις δε θα δημοσιευθεί κατόπιν εισαγγελικής απαγόρευσης. Μέσα στο κλίμα της εποχής κανείς δεν την παίρνει στα σοβαρά, καθώς οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ πρακτόρων της CIA.

Σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα, η αγγλόφωνη εφημερίδα Athens News είχε δημοσιεύσει έναν κατάλογο ονομάτων, σύμφωνα με τον οποίο ο Γουέλς συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα στελέχη της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με έδρα την Αθήνα.

Ο Γουέλς στη λίστα αυτή εμφανιζόταν ως επικεφαλής του κλιμακίου της CIA στην Ελλάδα. Τον Ιανουάριο του 1975 η αμερικανική πολιτική επιθεώρηση «Counter Spy» είχε αποκαλύψει την ιδιότητα του Γουέλς ως σταθμάρχη της CIA στη Λίμα του Περού.

Η δολοφονία του μάλιστα έδωσε την ευκαιρία στην στην αμερικανική κυβέρνηση να κατηγορήσει την «Counter Spy» ως υπεύθυνη. Ένα χρόνο αργότερα, στις 24 Δεκεμβρίου 1976, η γαλλική εφημερίδα «Liberation» δημοσίευσε ένα πρωτότυπο κείμενο της «17N» καταρρίπτοντας την εκδοχή ότι η δολοφονία οφειλόταν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ πρακτόρων.

Σε αυτό το κείμενο, η οργάνωση αναλάμβανε την ευθύνη για τη δολοφονία Γουέλς, περιγράφοντας με ακρίβεια την παρακολούθηση του στόχου και την οργάνωση της επιχείρησης.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.