Σύνδεση

Σύνδεση

Χάρολντ Αλεξάντερ (1891 - 1969)Στις 10 Δεκεμβρίου 1891 γεννιέται ο Βρετανός Στρατάρχης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Χάρολντ Αλεξάντερ.

Καταγόταν από ευγενείς της Βόρειας Ιρλανδίας. Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, σπούδασε στρατιωτικά στο Σάνχορστ, όπως και οι περισσότεροι Βρετανοί στρατιωτικοί της εποχής του.

Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου κατείχε το βαθμό του Υπολοχαγού του Ιππικού και συμμετείχε σε πλήθος μαχών. Τραυματίσθηκε δύο φορές ενώ παράλληλα τιμήθηκε για την προσφορά του.

 

Μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου πολέμου συμμετείχε στις τάξεις του λετονικού στρατού στον πόλεμο κατά των Μπολσεβίκων. Μετεκπαιδεύτηκε στην Αυτοκρατορική Σχολή Αμύνης και στάλθηκε ως Διοικητής Ταξιαρχίας στις Ινδίες.

Με το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο Αλεξάντερ στάλθηκε στο Γαλλικό Μέτωπο. Λόγω των ικανοτήτων του, του ανατέθηκαν να φέρει εις πέρας ιδιαίτερα δύσκολες αποστολές.

Αρχικά του ανατέθηκε η οργάνωση της υποχώρησης των αγγλικών δυνάμεων από τη Γαλλία, όντας ένας από τους τελευταίους Άγγλους που εγκατέλειψαν τη Γαλλία.

Στη συνέχεια επιφορτίστηκε με το έργο της οργάνωσης της αμυντικής γραμμής της Αγγλίας υπό το φόβο μιας γερμανικής απόβασης.

Το 1942 η κατάρρευση του μετώπου της Βιρμανίας στην Άπω Ανατολή θορύβησε τους Άγγλους, οι οποίοι έστειλαν τον Αλεξάντερ για να αποτρέψει την ολοκληρωτική ήττα. Παρά κάποιες αρχικές αποτυχίες, ο Αλεξάντερ κατάφερε να ανακαταλάβει κάποιες προκεχωριμένες θέσεις.

Η επιτυχία του αυτή του προσέδωσε κύρος και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ του ανέθεσε από κοινού μαζί με τον Μοντγκόμερι τη Διοίκηση της Στρατιάς της Μέσης Ανατολής, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο κατά την οποία οι δυνάμεις του Άξονα βρίσκονταν προ των πυλών του Καΐρου. Μετά την επιτυχή αμυντική οργάνωση ακολούθησε η προέλαση των Συμμάχων στην Τυνησία.

Ακολούθως ο Αλεξάντερ ως βοηθός του Αϊζενχάουερ ανέλαβε τη Διοίκηση των Στρατιών της Σικελίας και της Ιταλίας.

Για την προσφορά του στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο τιμήθηκε από τον Άγγλο Βασιλιά Γεώργιο ΣΤ' με τον τίτλο του Κόμη της Τύνιδας.

Ανέλαβε το Υπουργείο Στρατιωτικών στη δεύτερη Κυβέρνηση Τσόρτσιλ και έπειτα από τη διαφωνία τους παραιτήθηκε και αποσύρθηκε από την πολιτική. Αφιερώθηκε στη συγγραφή των απομνημονευμάτων του.

Πέθανε στις 16 Ιουνίου 1969.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.