Σύνδεση

Σύνδεση

Γελοιογραφία της εποχής με τον Πρωθυπουργό Χαρίλαο ΤρικούπηΣτις 10 Δεκεμβρίου 1893 ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Χαρίλαος Τρικούπης παραδέχθηκε επισήμως στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι η χώρα πτώχευσε.

Η σύναψη πολλαπλών δανείων στο εξωτερικό για τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονιστικού προγράμματος που εφήρμοσε ο Χαρίλαος Τρικούπης οδήγησε τη χώρα σε δημοσιονομικό αδιέξοδο.

Παράλληλα οι ενδιάμεσες κυβερνήσεις του Θεόδωρου Δηλιγιάννη δεν κατόρθωσαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα που θα εξομάλυναν την κατάσταση.

Η νέα κυβέρνηση Τρικούπη, που διαδέχθηκε αυτή του Δηλιγιάννη που δεν κατόρθωσε να εκτονώσει την οικονομική πίεση, δεν κατάφερε κι αυτή με τη σειρά της να αποτρέψει την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας προς τρίτους και αναγκάστηκε να κηρύξει την πτώχευση της χώρας.

 

Ακολούθησε η παρέμβαση του Διεθνή Οικονομικού Ελέγχου έπειτα από απαίτηση των δανειστών της χώρας, ο οποίος για αρκετά χρόνια ήλεγχε το χρέος της χώρας.

Υποστηρίχθηκε ότι ο Χαρίλαος Τρικούπης για να περιγράψει τη δεινή κατάσταση της χώρας χρησιμοποίησε από το βήμα της Βουλής την ιστορική φράση «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Στην πραγματικότητα η φράση αυτή ειπώθηκε στο Κοινοβούλιο κατά πάσα πιθανότητα εν τη ρύμη του λόγου του, αλλά σίγουρα όχι από βήματος.

Η αντιπολίτευση και ο τύπος έσπευσαν να χρησιμοποιήσουν τη φράση αυτή για να εκμεταλλευτούν τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης. Πράγματι, ο αρνητικός αντίκτυπος της φράσης επηρέασε πολύ τους οπαδούς του Τρικούπη, γεγονός που φάνηκε από τη συντριπτική ήττα του τρικουπικού κόμματος στις εκλογές που ακολούθησαν και τη μη εκλογή του Τρικούπη ως Βουλευτή.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia, san simera)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.