Σύνδεση

Σύνδεση

Άλφρεντ Μπέρναρντ Νoμπέλ (1833 - 1896)Στις 10 Δεκεμβρίου 1896 πεθαίνει Σουηδός χημικός, μηχανικός, εφευρέτης και βιομήχανος Άλφρεντ Μπέρναρντ Νoμπέλ.

Ο πατέρας του Εμμανουήλ Νόμπελ είχε εφεύρει την υποβρύχια νάρκη. Έλαβε επιμελημένη μόρφωση σπουδάζοντας στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και στις ΗΠΑ.

Ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τη χημεία, και κυρίως για τις εκρηκτικές ύλες. Χάρη στις μελέτες του για τον τρόπο παρασκευής της νιτρογλυκερίνης κατάφερε να εφεύρει τη νιτρογλυκερίνη.

Ανέλαβε το οικογενειακό εργοστάσιο παραγωγής και ξεκίνησε την παραγωγή δυναμίτη της σε μεγάλες ποσότητες. Η χρήση του δυναμίτη διαδόθηκε σύντομα σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Συνέχισε τις μελέτες του στο χώρο τω εύφλεκτων υλών.

Το 1873 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου εφηύρε τη νεοδυναμίτιδα ή ζελατοδυναμίτιδα (1875) και την πολεμική άκαπνη πυρίτιδα (βαλλιστίτιδα, 1888).

 

Το 1889 πούλησε την τελευταία του αυτή εφεύρεση στην ιταλική κυβέρνηση και το 1891 εγκαταστάθηκε στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας, όπου ίδρυσε χημικό εργοστάσιο.

Κατοχύρωσε πλήθος ευρεσιτεχνιών και οι εφευρέσεις του αυτές του απέφεραν σημαντικά οικονομικά οφέλη. Αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της περιουσίας του για φιλανθρωπικούς και ερευνητικούς σκοπούς σε διάφορα ιδρύματα. Στη διαθήκη του, κληροδότησε το υπόλοιπο της περιουσίας του για την καθιέρωση των ομώνυμων βραβείων που φέρουν το όνομά του.

Ο Νόμπελ υπήρξε κλειστός χαρακτήρας από τη φύση του, εκτός από τη Χημεία ασχολήθηκε και με τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία. Προς το τέλος της ζωής του έγραψε ένα το δράμα με τίτλο «Βεατρίκη Τσέντσι».

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.