Σύνδεση

Σύνδεση

Υποβρύχιο ΔελφίνΣτις 9 Δεκεμβρίου 1912 το ελληνικό υποβρύχιο Δελφίν εκτοξεύει για πρώτη φορά στα χρονικά της παγκόσμιας ναυτικής ιστορίας την πρώτη τορπίλη κατά εχθρικού στόλου στα πλαίσια του Α' Βαλκανικού Πολέμου.

Το πρώτο ελληνικό καταδυόμενο (δεν είχε καθιερωθεί ακόμη η λέξη υποβρύχιο) είχε παραγγελθεί από την κυβέρνηση Δραγούμη το 1910 και αποτελούσε μέρος της ανασυγκρότησης του ελληνικού στρατού και στόλου μετά το κίνημα στο Γουδί.

 

Η ναυπήγησή του ξεκίνησε το 1911 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1912 από τα γαλλικά ναυπηγεία Schneider. Το ελληνικό βασιλικό ναυτικό το παρέλαβε στις 21 Αυγούστου 1912 από το ναύσταθμο της Τουλόν. Πρώτος κυβερνήτης του ήταν ο Στέφανος Παπαρηγόπουλος.

Η ημερομηνία της παράδοσής του ήταν κομβικής σημασίας, καθώς το πλοίο θα μπορούσε να συμμετάσχει στους επικείμενους Βαλκανικούς Πολέμους και να ενισχύσει το βασιλικό ναυτικό.

Το πλήρωμα εκπαιδευόταν από Γάλλους αξιωματούχους, αλλά η εκπαίδευση διακόπηκε επειδή ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος βρισκόταν ante portas και δόθηκε η εντολή στο Δελφίν να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά.

Στα τέλη Οκτωβρίου 1912 βρισκόταν στο λιμάνι του Μούδρου, στη Λήμνο μαζί με τον υπόλοιπο ελληνικό στόλο, όπου ελεγχόταν λόγω των βλαβών που παρουσίαζε. Το Νοέμβριο εκτελούσε περιπολίες στην περιοχή των Δαρδανελίων.

Στις 9 Δεκεμβρίου, έξι ημέρες μετά την ήττα του τουρκικού στόλου στη Ναυμαχία της Έλλης, έξι τουρκικά πολεμικά πλοία εμφανίστηκαν στα στενά. Ελληνικά πλοία προσέτρεξαν στην περιοχή με εντολές να παρενοχλήσουν τα τουρκικά ως την άφιξη των θωρηκτών του ελληνικού στόλου με επικεφαλής το Αβέρωφ.

Όταν τα τουρκικά πλοία κατευθύνθηκαν προς τα Μαυρονήσια το υποβρύχιο Δελφίν που βρισκόταν στην περιοχή καταδύθηκε και αποπειράθηκε να τορπιλίσει το τουρκικό καταδρομικό Μετζηδιέ από απόσταση 500 μέτρων.

Τότε, ο τορπιλοβλητικός σωλήνας, έπαθε αφλογιστία και η τορπίλη έπεσε στο βυθό, δίπλα από το υποβρύχιο, δίχως να εκραγεί. Αυτή ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη επιχείρηση τορπιλισμού εχθρικού στόλου από υποβρύχιο εν καιρώ πολέμου.

Τα τουρκικά πλοία πέρασαν πάνω από το Δελφίν χωρίς να το αντιληφθούν. Το ελληνικό υποβρύχιο προσάραξε στα αβαθή κοντά στην Τένεδο και για να απεγκλωβιστεί και να καταφέρει να αναδυθεί αναγκάστηκε να αφήσει τη μολυβένια βάση του, γεγονός που δεν επέτρεπε πλέον την κατάδυσή του.

Στις 10 Δεκεμβρίου έφθασε στο λιμάνι του Μούδρου και ακολούθως στάλθηκε στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας για επισκευές. Δεν συμμετείχε ξανά σε επιχείρηση του Α' Βαλκανικού Πολέμου.

Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου κατασχέθηκε από το γαλλικό ναυτικό την περίοδο του Εθνικού Διχασμού. Το Δελφίν παροπλίστηκε το 1920.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia, san simera)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.