Σύνδεση

Σύνδεση

Άντονι Βαν Ντάικ (1599 - 1641)Στις 9 Δεκεμβρίου 1641 πεθαίνει ο Φλαμανδός ζωγράφος Άντονι Βαν Ντάικ.

Καταγόταν από εύπορη οικογένεια και ξεκίνησε να εργάζεται στο εργαστήριο του ζωγράφου Χέντρικ Βαν Μπάλεν. Το 1618 εγκαινιάστηκε η συνεργασία του με το Ρούμπενς, γεγονός καθοριστικής σημασίας για την καλλιτεχνική του εξέλιξη.

Το 1620 εγκαταστάθηκε στην Αγγλία ως προσκεκλημένος του Βασιλιά Ιακώβου Α', ο οποίος και του παραχώρησε ένα μικρό οικονομικό βοήθημα.

Το επόμενο έτος ο Άντονι Βαν Ντάικ εγκατέλειψε το Λονδίνο και πραγματοποίησε μία σειρά ταξιδιών, κυρίως στην Ιταλική χερσόνησο στις πόλεις της Φλωρεντίας, της Ρώμης, του Παλέρμου και της Βενετίας.

Στη Γένοβα διέμεινε για τέσσερα χρόνια από το 1623 - 1627. Το 1632 επέστρεψε και πάλι στο Λονδίνο, όπου παρέμεινε με μικρές διακοπές ως το θάνατό του ως ζωγράφος του Βασιλιά Καρόλου Α'.

Παρότι επηρεάστηκε από το Ρούμπενς και την τεχνική του, η διαμονή του στην Ιταλία, και δη η βενετσιάνικη ζωγραφική, τον επηρέασαν ώστε να μεταβάλει κάποια στοιχεία της τεχνικής του.

Τα έργα του έγιναν κομψότερα, το πλάσιμο πιο απαλό, ενώ το χρώμα έγινε πιο λιτό και συγκρατημένο.

Τα θέματα των πινάκων του Βαν Ντάικ αποτελούν κατά κύριο λόγο έργα θρησκευτικού χαρακτήρα όπως: «Η Σταύρωση», «Η σύλληψη του Ιησού» και «Τωβίας», αλλά και προσωπογραφίες πλούσιων Φλαμανδών αστών, Ιταλών και Άγγλων ευγενών.

Θεωρείται ο καλύτερος Φλαμανδός ζωγράφος του 17ου αιώνα μετά το Ρούμπενς.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.