Σύνδεση

Σύνδεση

Πρωτοσέλιδο της εποχής με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματοςΣτις 8 Δεκεμβρίου 1974 διεξάγεται στην Ελλάδα δημοψήφισμα για τη μορφή του ελληνικού πολιτεύματος.

Οι πολίτες καλούνται στις κάλπες για να επιλέξουν μεταξύ της Βασιλευόμενης και της Αβασίλευτης Δημοκρατίας. Η Βασιλεία στην Ελλάδα καταργήθηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, όταν την 1η Ιουνίου 1973 ο Δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος ορίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τόσο ο εξόριστος τότε Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β' όσο και τα κόμματα δεν αναγνώρισαν την πράξη αυτή και δεσμεύτηκαν να επαναφέρουν το ζήτημα της διενέργειας δημοψηφίσματος όταν θα επικρατούσαν στη χώρα συνθήκες κοινοβουλευτικής νομιμότητας.

 

Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα τον Ιούλιο του 1974, εφαρμόστηκε το Σύνταγμα του 1952, χωρίς όμως τις διατάξεις που αφορούσαν τη μορφή του πολιτεύματος.

Το δημοψήφισμα ορίστηκε να διεξαχθεί στις 8 Δεκεμβρίου. Τα κόμματα απείχαν από τον προεκλογικό αγώνα και έτσι επιφανείς υποστηρικτές της βασιλευόμενης και της αβασίλευτης δημοκρατίας εκπροσωπούσαν τη μία ή την άλλη άποψη αναπτύσσοντας της επιχειρηματολογία τους.

Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β' απηύθυνε μαγνητοφωνημένο μήνυμα στον ελληνικό λαό μέσω του ραδιοφώνου ενώ έδωσε και μία ομιλία στην τηλεόραση.
Στις κάλπες προσήλθε το 75,51% των εκλογέων ήτοι 4.719.494 Έλληνες πολίτες. Υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας ψήφισαν 3.244.748 Έλληνες, ποσοστό της τάξης του 69,18%, ενώ υπέρ της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας ψήφισαν 1.445.857, ποσοστό 30,82%.

Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β' αποδέχθηκε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και σε μήνυμά του δήλωσε τα εξής: «Έλληνες και Ελληνίδες. Πιστός στη διακήρυξή μου, επαναλαμβάνω ότι προέχει η εθνική ενότητα χάριν της ομαλότητας, της προόδου και της ευημερίας της Χώρας και εύχομαι ολόψυχα οι εξελίξεις να δικαιώσουν το αποτέλεσμα που προέκυψε από τη χθεσινή ψηφοφορία».

Στις 18 Δεκεμβρίου ο Μιχαήλ Στασινόπουλος εκλέχθηκε ως προσωρινός Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια τον διαδέχθηκε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος που ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας που εξέτισε τη θητεία του.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.