Σύνδεση

Σύνδεση

Ελένη Ουράνη (1896 - 1971)Στις 8 Δεκεμβρίου 1971 πεθαίνει η Ελληνίδα κριτικός της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου Ελένη Ουράνη, γνωστή με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Άλκης Θρύλος.

Καταγόταν από πλούσια οικογένεια. Πατέρας της ήταν ο πολιτικός και οικονομολόγος Μιλτιάδης Νεγρεπόντης. Ήταν επίσης παντρεμένη με τον ποιητή Κώστα Ουράνη.

Η ίδια σε μικρή ηλικία φανέρωσε την κλίση της στα γράμματα και στην κριτική σκέψη. Η πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα έγινε με τη δημοσίευση της μελέτης της Τρισεύγενη του Κωστή Παλαμά το 1914.

Ακολούθησαν κάποιες απόπειρες για τη συγγραφή θεατρικών έργων, αλλά γρήγορα η Ουράνη αντιλήφθηκε πως το ταλέντο της ήταν στο αισθητικό δοκίμιο και την κριτική.

Συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά της εποχής δημοσιεύοντας άρθρα και μελέτες της. Η μελέτη της «Στοχασμοί για το δημοτικό τραγούδι και άλλοι στοχασμοί» που εκδόθηκε το 1928 διακρίνεται για την πρωτοτυπία και το ρεαλισμό της.

Από το 1961 και ύστερα ξεκίνησε να εκδίδει τα Άπαντά της σε μία σειρά που περιλαμβάνει τα έργα: «Συζητήσεις με τον εαυτό μου», «Μορφές και θέματα θεάτρου Α'-Β'», «Μορφές της ελληνικής πεζογραφίας» κ.ά.., που δεν ολοκληρώθηκε λόγω του θανάτου της.

Στο κριτικό της έργο διακρίθηκε για την ειλικρίνεια και την πνευματική της καλλιέργεια, αλλά επίσης και για τον έντονο υποκειμενισμό της που υποκινήθηκε από τις στιγμιαίες συγκινήσεις και τις συναισθηματικές καταστάσεις της.

Από το 1969 είχε γίνει μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Σύμφωνα με τη διαθήκη της κληροδότησε το μεγάλο μέρος της περιουσίας της στην Ακαδημία Αθηνών για τη σύσταση και διαχείριση του Ιδρύματος Κώστας και Ελένης Ουράνη με σκοπό την ενίσχυση της Λογοτεχνίας, μέσω των χρηματικών βραβείων.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.