Σύνδεση

Σύνδεση

Τζιαν Λορέντζο Μπερνίνι (1598 - 1680)Στις 7 Δεκεμβρίου 1598 γεννιέται ο Ιταλός αρχιτέκτονας, γλύπτης, ζωγράφος και σκηνογράφος Τζον Λορέντζο Μπερνίνι.

Συγκαταλέγεται μαζί με τον Μπορομίνι στους κυριότερους εκπροσώπους του Μπαρόκ.

Ο Μπερνίνι ξεχώρισε για το ταλέντο του και σε σύντομο χρονικό διάστημα αναδείχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές προσωπικότητες στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης, απολαμβάνοντας την εκτίμηση των Παπών, οι οποίοι και του ανέθεταν την οργάνωση των τελετών και των γιορτών.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως γλύπτης με τη θεματολογία του να εμπνέεται από το Δαβίδ και άλλα μυθολογικά θέματα. Από τα έργα της περιόδου 1620-1623 ξεχωρίζουν ο «Δαβίδ», «Η αρπαγή της Περσεφόνης» και «Απόλλων και Δάφνη».

Στα έργα αυτά κατόρθωσε να δώσει πρωτοποριακές χρωματικές και κινησιακές εντυπώσεις, εγκαινιάζοντας έτσι την τεχνοτροπία γλυπτικής του Μπαρόκ.

Στα μεταγενέστερα έργα του ο Μπερνίνι επεδίωξε να αξιοποιήσει τις ζωγραφικές δυνατότητες της γλυπτικής μέσα από τη δημιουργία μεγάλων συνθέσεων στις οποίες συνδύαζε την αρχιτεκτονική, τη διακόσμηση και τη σκηνογραφία.

 

Διακόσμησε το εσωτερικό της βασιλικής του Βατικανού, ενώ επιμελήθηκε και την αναμόρφωση μεγάρων και κήπων, όπως η Κρήνη των Ποταμών στην Πλατεία Ναβόνα (1647).

Στο παρεκκλήσι Κορνάρο στη Σάντα Μαρία ντέλα Βιτόρια, ο Μπερνίνι φιλοτέχνησε εμπνεόμενος από το ρεύμα του θρησκευτικού μυστικισμού που επικρατούσε την περίοδο εκείνη την «Έκσταση της Αγίας Θηρεσίας».

Η καλλιτεχνική αξία των έργων του Μπερνίνι του προσέδωσε τεράστια φήμη και κύρος, σε σημείο που ο Λουδοβίκος ΙΔ', ο επονομαζόμενος και Ήλιος, τον προσκάλεσε επίσημα στο Παρίσι για να τον συμβουλέψει σχετικά με την ανακαίνιση του βασιλικού ανακτόρου του Λούβρου.

Ο Μπερνίνι θαυμάστηκε τόσο πολύ από τους συγχρόνους του, ώστε «θεωρήθηκε» μετενσάρκωση του Μιχαήλ Αγγέλου.

Επέδειξε εξίσου σημαντικό έργο και στο θεατρικό τομέα, καθώς ήταν συγγραφέας κωμωδιών, σχεδίαζε ενδυμασίες και κατασκεύαζε σκηνικές μηχανές.

Πέθανε στις 28 Νοεμβρίου 1680.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.