Σύνδεση

Σύνδεση

Φωτογραφία που απαθανατίζει την επίθεση στο Περλ ΧάρμπορΣτις 7 Δεκεμβρίου 1941 εκδηλώνεται η ιαπωνική επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με το βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ, όπου βρισκόταν η ομώνυμη ναυτική βάση, γεγονός καθοριστικής σημασίας για την είσοδο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ βρίσκεται στη λιμνοθάλασσα της Χαβάης και ήταν σημείο αγκυροβόλησης του αμερικανικού στόλου.

Η Ιαπωνία είχε εκδηλώσει τις επεκτατικές της βλέψεις ήδη από το 1937 όταν είχε ξεκινήσει τους πολέμους στο μέτωπο της Ασίας.

 

Η επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών απέβλεπε στην εξασφάλιση της ιαπωνικής κυριαρχίας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η πρόταση κατατέθηκε από τον αρχηγό του ιαπωνικού στόλου Ιζορόκου Γιαμαμότο.

Η στρατιωτική ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είχε λάβει κανένα μέτρο προφύλαξης δεδομένου ότι θεωρούσε πως η βάση του Περλ Χάρμπορ απείχε πολύ από τις αντίστοιχες βάσεις των Ιαπώνων, τους οποίους επίσης δε θεωρούσε τόσο τολμηρούς ώστε να επιχειρήσουν μία ευθεία επίθεση κατά των ναυτικών τους δυνάμεων.

Για την ευόδωση της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ οι Ιάπωνες εξέλιξαν τις τορπίλες τους προσθέτοντάς τους πτερύγια. Παρότι οι νέες τορπίλες δεν είχαν δοκιμαστεί για να πιστοποιηθούν τα αποτελέσματά τους, εντούτοις επί τοις πράγμασι είχαν μεγάλη επιτυχία.

Η επιλογή της μέρας δεν ήταν τυχαία. Η Κυριακή ήταν ημέρα ξεκούρασης και εξόδου για τους ναύτες, ενώ ο στόλος βρισκόταν σταθμευμένος εντός του λιμανιού.

Για την επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν 6 ιαπωνικά αεροπλανοφόρα και 426 αεροσκάφη (καταδιωκτικά, βομβαρδιστικά οριζοντίου επιθέσεως και καθέτου εφορμήσεως καθώς και βομβαρδιστικά μεταποιημένα σε τορπιλοβόλα), υποβρύχια και υποβρύχια τσέπης.

Ο ιαπωνικός στόλος κατάφερε να πραγματοποιήσει την πορεία του δίχως να γίνει αντιληπτός. Τα ραντάρ που τότε είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούνται υπέδειξαν την παρουσία του πρώτου σμήνους ιαπωνικών αεροπλάνων, ωστόσο οι αξιωματικοί αντιμετώπιζαν με δυσπιστία το νέο μέσο και ο Υπολοχαγός Τάιλερ, που ήταν αξιωματικός, όταν ενημερώθηκε για τα μαύρα στίγματα στην οθόνη των ραντάρ, απάντησε λακωνικά «Forget 'em» (Ξεχάστε τα).

Ο επικεφαλής της ιαπωνικής αεροπορικής δύναμης Φουσίντα έδωσε το σύνθημα της επίθεσης με την ιστορική φράση: «tora, tora, tora» (τίγρης, τίγρης, τίγρης).

Τα ιαπωνικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τα πλοία και το λιμάνι και αποχωρούν έχοντας ρίξει όλα τα πυρομαχικά τους.

Οι απώλειές των Ιαπώνων ήταν πενιχρές σε σχέση με το μέγεθος της επιχείρησης: 9 καταδιωκτικά, 15 βομβαρδιστικά κάθετης εφόρμησης και 5 τορπιλοβόλα (σύνολο ανδρών 55), όταν αρχικά υπολογιζόταν ότι η αποστολή θα εθεωρείτο επιτυχής με την απώλεια του 50% των αεροσκαφών και του 30% των πλοίων.

Στην αντίπερα όχθη, ο αιφνιδιασμός των Αμερικανών ήταν πλήρης. Οι ναύτες ήταν διασκορπισμένοι στο λιμάνι ενώ τα πυρομαχικά για λόγους ασφαλείας ήταν στις αποθήκες. Έτσι, η αεράμυνα δεν μπόρεσε να υπερασπισθεί τη βάση απέναντι στην ιαπωνική επίθεση.

Οι απώλειες των Αμερικάνων ήταν μεγάλες: καταστράφηκαν επί του εδάφους 92 αεροσκάφη του αμερικανικού ναυτικού, 31 έπαθαν ζημιές, ενώ καταστράφηκαν και 77 αεροσκάφη του αμερικανικού στρατού και άλλα 128 υπέστησαν ζημίες.

Ουσιαστικά, η αεροπορική δύναμη στον Ειρηνικό είχε απομείνει με ελάχιστες δυνάμεις, που δεν επέτρεπαν τη συμμετοχή της σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Σε ανθρώπινες ζωές, οι ΗΠΑ θρήνησαν 2.500 περίπου νεκρούς και είχαν περισσότερους από 1.000 τραυματίες.

Την επόμενη μέρα ο Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας και στις 11 Δεκεμβρίου εναντίον των συμμάχων της, Γερμανίας και Ιταλίας. Αμέσως μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, οι Ιάπωνες κατέλαβαν την νήσο Γουαίηκ, την νήσο Γκουάμ και το Χονγκ Κονγκ.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.