Σύνδεση

Σύνδεση

Ιβάν Αλεξέγεβιτς Μπούνιν (1870 - 1953)Στις 22 Οκτωβρίου 1870 γεννήθηκε ο Ρώσος ποιητής και διηγηματογράφος Ιβάν Αλεξέγεβιτς Μπούνιν.

Παρότι η οικογένειά του είχε αριστοκρατική καταβολή, είχε χάσει την περιουσία της. Ζούσε σε ένα αγρόκτημα στην περιοχή του Οριόλ και ο Μπούνιν γνώρισε και συναναστράφηκε από κοντά τους αγρότες και τον τρόπο ζωής τους.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας και σταδιοδρόμησε στο χώρο της δημοσιογραφίας, ενώ αργότερα εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος και ως υπάλληλος γραφείου.

Το 1887 θα δημοσιευτεί σε εφημερίδα της Πετρούπολης το πρώτο του ποίημα. Ακολούθως, ασχολήθηκε με τη μετάφραση ποιημάτων και δοκιμίων από την αγγλική γλώσσα.

Σταδιακά ανέπτυξε αλληλογραφία με τον Άντον Τσέχοφ, με τον οποίο συνδέθηκε φιλικά. Γνωρίστηκε και με άλλες εξέχουσες πνευματικές προσωπικότητες της Ρωσίας της εποχής, όπως ο Λέον Τολστόι και ο Μαξίμ Γκόργκι.

Έως τις αρχές του 20ου αιώνα είχε εκδώσει περισσότερα από 100 ποιήματα. Το 1903 του απενεμήθη το βραβείο Πούσκιν της Ρωσικής Ακαδημίας για τη μετάφραση του ποιήματος «Το τραγούδι του Χαϊουάθα», του Χένρι Λονγκφέλοου. Το 1909 ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας.

Λίγο πριν ξεσπάσει ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Μπούνιν πραγματιποίησε μία σειρά ταξιδιών επισκεπτόμενος χώρες όπως η Σρι Λάνκα, η Παλαιστίνη, η Αίγυπτος, η Τουρκία κ.ά..

Το 1920 διαφωνώντας με την Οκτωβριανή Επανάσταση, έπειτα από δύο χρόνια διαμονής στην Οδυσσό, θα εγκατασταθεί μόνιμα στο Παρίσι.

Το 1933 του απενεμήθη το Νόμπελ Λογοτεχνίας και έγινε έτσι ο πρώτος Ρώσος λογοτέχνης που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ.

Ο Μπούνιν καθόλη τη διάρκεια της ζωής του παρέμεινε μακριά από κάθε είδους πολιτική, λογοτεχνική και πνευματική διαμάχη. Φύσει ευαίσθητος και λυρικός δεν πρωτοπόρησε στην ποίησή του.

Πολύτιμη ήταν η συμβουλή του στο μεταφραστικό τομέα μεταφράζοντας έργα αγγλοσαξόνων λογοτεχνών στη ρωσική γλώσσα.

Τα πεζογραφήματά του διακρίνονται για την κομψότητα και τη λιτότητά τους. Από τα μυθιστορήματά του ξεχωρίζουν τα: «Το χωριό» (1910) και «Ξερή κοιλάδα» (1912). Το τελευταίο του έργο «Για τον Τσέχοφ» έμεινε ημιτελές εξαιτίας του θανάτου του.

Πέθανε στις 8 Νοεμβρίου 1953.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.