Σύνδεση

Σύνδεση

Η μάχη της ΙσσούΣτις 22 Οκτωβρίου 333 π.Χ. διεξάγεται η μάχη της Ισσού ανάμεσα στα στρατεύματα του Βασιλιά της Μακεδονίας Αλέξανδρου Μέγα και του Πέρση Βασιλιά Δαρείου.

Η μάχη αυτή έκρινε σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς την Ασία. Έπειτα από την αίσια έκβαση της μάχης στο Γρανικό ποταμό, τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου διέσχισαν τη Μικρά Ασία, πέρασαν την Κιλικιά φθάνοντας ως τη Συρία.

Οι πληροφορίες όμως που έφθασαν στο στρατόπεδο των Μακεδόνων, ανέφεραν πως ο Δαρείος είχε τεθεί επικεφαλής 600.000 ανδρών που κατευθύνονταν εναντίον του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έτσι, αποφασίστηκε υποχώρηση στην περιοχή της Κιλικίας.

Οι δυνάμεις του Δαρείου στρατοπέδευσαν πλησίον του ποταμού Πίναρου αναμένοντας την επίθεση του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο μακεδονικός στρατός αριθμούσε 50.000 άνδρες, οι οποίοι παρατάχθηκαν με μέτωπο προς τη θάλασσα. Στον αντίποδα ο Δαρείος επέλεξε να παρατάξει το στρατό του σε στενή περιοχή, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητές του για ανάπτυξη.

Πρώτος ενήργησε τελικά ο Δαρείος, διατάσσοντας τη διεκπεραίωση 30.000 ιππέων και 20.000 ψιλών στην αριστερή όχθη του ποταμού, στην οποία βρισκόταν ο Μέγας Αλέξανδρος.

Στη συνέχεια, έστειλε ένα τμήμα του περσικού στρατού στη δεξιά όχθη του ποταμού, κρατώντας τον κύριο όγκο των δυνάμεών του στην αρχική του θέση.

Η μάχη ξεκίνησε το δειλινό της 22ας Οκτωβρίου. Ο Μέγας Αλέξανδρος, επικεφαλής του στρατού του, επιτέθηκε με ορμή εναντίον της αριστερής πτέρυγας του περσικού στρατού, η οποία μετά από μικρή αντίσταση τράπηκε σε φυγή.

Στη θέα αυτή και την τροπή που πήρε η μάχη, ο Δαρείος θορυβημένος εγκατέλειψε το πεδίο μαζί με 4.000 ακολούθους του.

Τα τμήματα του περσικού στρατού με το που αντιλήφθηκαν τη φυγή του Βασιλιά διασκορπίστηκαν πλην των Ελλήνων μισθοφόρων που πολέμησαν μέχρι το θάνατο του στρατηγού τους.

Σύμφωνα με τις πηγές, στη Μάχη της Ισσού σκοτώθηκαν 100.000 Πέρσες και μόνο 300 Έλληνες. Ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος τραυματίστηκε στο μηρό.
Η Μάχη της Ισσού ανέδειξε τον Αλέξανδρο ως άξιο, συνετό και εγκρατή στρατηγό ενώ παράλληλα άνοιξε το δρόμο για την προέλαση του Μακεδονικού στρατού προς το εσωτερικό της Περσικής Αυτοκρατορίας.

Στη μάχη συνελήφθησαν η μητέρα, η γυναίκα και τα παιδιά του Δαρείου. Ο Αλέξανδρος τους απέδωσε βασιλικές τιμές.

Οι νεκροί Έλληνες θάφτηκαν με μεγαλοπρέπεια, ενώ με ευπρέπεια φρόντισαν και την ταφή των Περσών.

Τέλος, ο Μέγας Αλέξανδρος αντάμειψε τους στρατηγούς και τους συντρόφους του για τη γενναιότητα και το θάρρος που επέδειξαν στη μάχη.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.