Σύνδεση

Σύνδεση

Κάρολος Μαρτέλος (686 - 741)Στις 22 Οκτωβρίου 741 πεθαίνει ο ηγεμόνας των Φράγκων, αυλάρχης της Αυστρασίας και της Νευστρίας Κάρολος Μαρτέλος.

Ήταν νόθος γιος του Πεπίνου του Εριστάλ. Διαδέχθηκε τον πατέρα του στο ανακτορικό αξίωμα του αυλάρχη επί τις βασιλείες των μεροβιγγείων βασιλέων Δαγοβέρτου Γ', Χιλδέριχου Β', Κλοθαρίου Δ' και Θεοδώριχου Δ'.

Ο θάνατος του Θεοδώριχου Δ' άφησε κενό το θρόνο επί μία τετραετία. Σταδιακά ο Κάρολος Μαρτέλος αναδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του επιδόθηκε σε έναν σκληρό αγώνα εναντίον των γερμανικών φυλών, κυρίως των Νευστριανών και των Φρεισίων που εισέβαλαν ανά τακτά διαστήματα στο βασίλειό του.

Το 737 θα ηγηθεί των Φράγκων στη μάχη του Πουατιέ, με την οποία ανασχέθηκε η προέλαση των Αράβων προς την Ευρώπη.

Η νίκη αυτή του Καρόλου του προσέδωσε, πέρα από φήμη και αναγνώριση στον ευρωπαϊκό χώρο, και το παρωνύμιό του «μαρτέλος», δηλαδή σφυροκόπος, από το ανελέητο σφυροκόπημα των αντιπάλων του.

Στη μάχη του Πουατιέ οι Άραβες έχασαν και τον ηγεμόνα τους Αμπντ ελ Ραχμάν.

Στη συνέχεια ο Κάρολος ασχολήθηκε με την εσωτερική αναδιοργάνωση της χώρας. Παρότι δεν είχε χρισθεί επίσημα βασιλιάς, λίγο πριν το θάνατό του διαμοίρασε την αυτοκρατορία του στους γιους του.

Ο Καρλομάνος πήρε την Αυστρασία, την Αλαμανία και τη Βαυαρία, ο Πιπίνος ο βραχύς πήρε τη Νευστρία και τη Βουργουνδία ενώ ο νόθος γιος του Γκρίφος πήρε μία λωρίδα γης ανάμεσα στη Νευστρία και στην Αυστρασία.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.