Σύνδεση

Σύνδεση

Αλφόνς Λαμαρτίν (1790 - 1869)Στις 21 Οκτωβρίου 1790 γεννιέται ο Γάλλος ποιητής Αλφόνς Λαμαρτίν.

Σπούδασε σε Σχολή Ιησουιτών την περίοδο 1803 - 1807 γεγονός που άσκησε ιδιαίτερη επίδραση στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

Η πρώτη του ποιητική συλλογή θα κυκλοφορήσει το 1820 με τίτλο «Ποιητικοί Στοχασμοί», έργο εμπνευσμένο από έναν άτυχο έρωτα. Το έργο γνώρισε θερμή υποδοχή από το κοινό. Θεωρείται ως ένα από τα πρώτα έργα του ρομαντισμού στη Γαλλία. Ο Λαμαρτίν εμφανίζεται ως ευαίσθητος ποιητής με πλούσια έμπνευση.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλα έργα του: «Νέοι Στοχασμοί» (1823), «Ποιητικές και θρησκευτικές αρμονίες» (1830) και «Ποιητικές Περισυλλογές» (1839).

Παράλληλα υπηρετεί ως διπλωμάτης στην Ιταλία, αρχικά στη Νάπολη και ακολούθως στη Φλωρεντία. Ένας στίχος του θεωρήθηκε προσβλητικός για την Ιταλία και προκάλεσε εντάσεις, με το Λαμαρτίν να μονομαχεί με τον Γκαμπριέλ Πέπε. Στην πραγματικότητα πάντως, ο Λαμαρτίν υπεραγαπούσε την Ιταλία.

Το 1832 ξεκίνησε μαζί με την οικογένειά του το ταξίδι του προς την εγγύς ανατολή, περνώντας από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Συρία και την Παλαιστίνη.
Οι αναμνήσεις του από το ταξίδι του αυτό συγκεντρώθηκαν και εκδόθηκαν στο έργο «Ταξίδι στην Ανατολή» (1835).

Την ίδια περίοδο, πραγματοποιείται μία μεταστροφή του ποιητή από το συναισθηματικό καθολικισμό στο χριστιανικό ορθολογισμό.

Από το 1833 έως και το 1851 εκλεγόταν συνεχώς ανεξάρτητος βουλευτής του γαλλικού κοινοβουλίου. Το 1848 ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης μετά την επανάσταση που έλαβε χώρα την ίδια χρονιά.

Ο Λαμαρτίν σχεδίαζε να γράψει ένα χριστιανικό έπος, όπως μαρτυρούν τα δύο ποιήματά του «Ζοσλίν» (1836) και «Η πτώση ενός αγγέλου» (1838) με θέμα την ανύψωση της ανθρώπινης ψυχής προς το θεό.

Το 1847 έγραψε την «Ιστορία των Γιρονδίνων», έργο που καλύπτει συνολικά οκτώ τόμους. Ξεχωριστή θέση κατέχει το μυθιστόρημά του «Γκρατσιέλα» (1849) και «Μαθήματα Λογοτεχνίας» (1858-1869).

Η απομάκρυνσή του από την εξουσία συνέπεσε με την οικονομική του κατάρρευση. Αναγκάστηκε να συγγράφει έργα αδιακόπως κατόπιν παραγγελιών για να εξασφαλίζει τα προς το ζην, έως ότου το 1867 η τότε γαλλική κυβέρνηση του παραχωρήσει ένα είδος σύνταξης.

Πέθανε στις 28 Φεβρουαρίου 1869.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.