Σύνδεση

Σύνδεση

Η απελευθέρωση της ΠρέβεζαςΣτις 21 Οκτωβρίου 1912 ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την πόλη της Πρέβεζας στα πλαίσια του Α' Βαλκανικού Πολέμου.

Ο στρατός της Ηπείρου αφού ενισχύθηκε ανέλαβε επιθετικές επιχειρήσεις. Στις 20 Οκτωβρίου στη θέση της Νικόπολης οι ελληνικές δυνάμεις πεζικού και πυροβολικού επικουρούμενες από το ελληνικό ναυτικό καταφέρνουν να απωθήσουν τους Τούρκους από τη θέση τους.

Μετά τη μάχη συνάπτεται συμφωνία, σύμφωνα με την οποία οι Τούρκοι παραδίδουν την πόλη de jure στον ελληνικό στρατό.

Το μεσημέρι της 21ης Οκτωβρίου, ο Έλληνας Συνταγματάρχης του Ιππικού Παναγιώτης Σπηλιάδης εισέρχεται έφιππος στην πόλη, με τους Τούρκους να είναι παρατεταγμένοι στην παραλία με τα όπλα στο έδαφος.

Ο λαός υποδέχεται τον ελληνικό στρατό με ζητωκραυγές και επευφημίες και στο φρούριο της πόλης υψώνεται η ελληνική σημαία.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα το ελληνικό αντιτορπιλικό Ιέραξ, με επικεφαλής τον αντιπλοίαρχο Αντώνη Βρατσανό απελευθερώνει το νησί των Ψαρών.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.