Σύνδεση

Σύνδεση

Κάρολος ΣΤ' (1368 - 1422), ο Παράφρων Στις 21 Οκτωβρίου 1422 πεθαίνει ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος ΣΤ', γνωστός με το προσωνύμιο Παράφρων.

Ήταν γιος του Καρόλου Ε' και της Ιωάννας των Βουρβόνων. Διαδέχθηκε τον πατέρα του στο θρόνο σε ηλικία 12 ετών και ήταν υπό κηδεμονία.

Το 1388 ενηλικιώθηκε και ανέλαβε τα ηνία της χώρας, αλλά το 1892 θα προσβληθεί από παραφροσύνη.

Στη χώρα επικράτησε αναρχία, την οποία εκμεταλλεύτηκε ο Ερρίκος Δ' της Αγγλίας και σε συνεργασία με τον Ιωάννη τον Άφοβο, Δούκα της Βουργουνδίας εισέβαλε στη Νορμανδία.

Με τη συνθήκη του Τρουά (1420), ο Κάρολος ΣΤ' αρραβώνιαζε την κόρη του Αικατερίνη του Βαλουά με τον Ερρίκο Ε', γιο του Ερρίκου Δ'.

Σύμφωνα με τα όσα όριζε η συνθήκη στον Ερρίκο Ε' παραχωρούνταν οι περιοχές της Νορμανδίας και της Ακουϊτανίας ενώ μετά το θάνατο του Καρόλου ΣΤ', ο Ερρίκος Ε' θα ήταν ο διάδοχος του γαλλικού στέμματος με τη δυνατότητα να ενώσει τη Γαλλία με την Αγγλία σε μία μοναρχία.

Ωστόσο ο θάνατος του Ερρίκου Ε' που προηγήθηκε του θανάτου του Καρόλου ΣΤ' δημιούργησε νέα δεδομένα.

Ο Κάρολος Ζ΄ που διαδέχθηκε τον πατέρα του, με τη βοήθεια που του προσέφερε η Ιωάννα της Λωρραίνης, μπόρεσε να ανασυγκροτήσει τη Γαλλία και να νικήσει τους Άγγλους.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.