Σύνδεση

Σύνδεση

Θεόφιλος Καΐρης (1784 - 1853)Στις 19 Οκτωβρίου 1784 γεννιέται ο Έλληνας θεολόγος, φιλόσοφος και αγωνιστής του 1821 Θεόφιλος Καΐρης.

Σπούδασε στις Σχολές των Κυδονιών, της Πάτμου και της Χϊου. Το 1801 ταξίδεψε στην Πίζα και στη συνέχεια στο Παρίσι. Στη γαλλική πρωτεύουσα διέμεινε για τέσσερα χρόνια (1807-1811) σπουδάζοντας φιλοσοφία και φυσικομαθηματικά ενώ θα έρθει σε επαφή με τις ιδέες και τις αξίες του Διαφωτισμού. Εκεί θα γνωριστεί και θα συνδεθεί φιλικά με τον Αδαμάντιο Κοραή.

Μετά την περάτωση των σπουδών του επέστρεψε ως δάσκαλος στη Σμύρνη και στη συνέχεια ανέλαβε τη θέση του Σχολάρχη στις Κυδωνιές (1812-1818). Η ευγλωττία του, η μόρφωσή του και το αγωνιστικό του πνεύμα του προσέδωσαν ευρεία φήμη.

Το 1819 έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Το 1821 θα πρωτοστατήσει στον ξεσηκωμό του νησιού και την κήρυξη της Επανάστασης. Στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα συμμετείχε τόσο στις πολεμικές επιχειρήσεις όσο και στις εθνοσυνελεύσεις και στις διάφορες επιτροπές.

Το 1828 προσφώνησε το λόγο υποδοχής του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Ταξίδεψε στην Ευρώπη για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την ίδρυση του Ορφανοτροφείου στην Άνδρο, στο οποίο θα διέμεναν και διδάσκονταν από τον ίδιο τα ορφανά παιδιά των αγωνιστών του 1821.

Το ορφανοτροφείο οικοδομήθηκε το 1836 και σε σύντομο χρονικό διάστημα το σχολείο έλαβε τη μορφή ανώτερης σχολής. Περίπου 600 σπουδαστές συγκεντρώθηκαν και διδάσκονταν φιλοσοφία, φιλολογία, μαθηματικά και αστρονομία.

Το 1838 κατηγορήθηκε για την εισαγωγή μίας νέας μορφής θρησκείας, τη θεοσέβεια. Αρνήθηκε να παρουσιαστεί στην Ιερά Σύνοδο και να απολογηθεί έως ότου οδηγήθηκε δια της βίας το 1839 και υποστήριξε ότι δίδασκε φιλοσοφία και όχι δογματική.

Επιπλέον, αρνήθηκε να δώσει έγγραφη ομολογία πίστης, επικαλούμενος την ελευθερία συνείδησής του. Καθαιρέθηκε και εκτοπίστηκε στη Σκιάθο και αργότερα στη Σαντορίνη έως ότου του επετράπη να φύγει στο εξωτερικό.

Το 1844 επέστρεψε στην Ελλάδα μετά τη γενική αμνήστευση που χορηγήθηκε. Θα διωχθεί πάλι ως αιρετικός, θα δικαστεί και θα καταδικαστεί σε φυλάκιση το 1852.

Ο Καΐρης πέθανε στις 13 Ιανουαρίου 1853 λίγες μέρες μετά τον εγκλεισμό του στις φυλακές της Σύρου.

Η θεοσέβεια του Καΐρη ήταν παραλλαγή του ντεϊσμού, δεχόταν δηλαδή γενικές έννοιες όλων των θρησκειών όπως η ύπαρξη θεού, η αθανασία της ψυχής κ.ά., αλλά απέρριπτε τη δογματική διδασκαλία, τις παραδόσεις και τις τελετές της χριστιανικής θρησκείας.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.