Σύνδεση

Σύνδεση

Αναπαράσταση της μάχης στη ΖάμαΣτις 19 Οκτωβρίου 201 π.Χ. διεξάγεται η μάχη της Ζάμα ανάμεσα στο ρωμαϊκό στρατό επικεφαλής του οποίου ήταν ο Σκιπίων ο Αφρικανός και στον καρχηδονιακό στρατό που βρισκόταν υπό την ηγεσία του Αννίβα στα πλαίσια του Β' Καρχηδονιακού Πολέμου.

Όταν ο Σκιπίων Αφρικανός ανέλαβε τη διοίκηση των ρωμαϊκών λεγεώνων θεώρησε πως ο ευκολότερος τρόπος για να εκδιώξει τον Αννίβα από την Ιταλική χερσόνησο ήταν να επιτεθεί στην Καρχηδόνα.

Πράγματι η ενέργειά του αυτή ανάγκασε τον Αννίβα να επιστρέψει προς υπεράσπιση της πατρίδας του.

Οι Καρχηδόνιοι παρέταξαν 37.000 πεζούς, 4.000 ιππείς και 80 ελέφαντες ενώ στον αντίποδα, οι Ρωμαίοι παρέταξαν 30.000 πεζούς και 9.000 ιππείς.

Ο Σκιπίων παρέταξε στις μπροστινές γραμμές τους πιο άπειρους και τους πιο εμπειροπόλεμους στο πίσω μέρος, αφήνοντας κενό διάστημα 10 - 20 μέτρων ανάμεσα στους λόχους. Από την άλλη πλευρά, ο Αννίβας παρέταξε τους ελέφαντες στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Πρώτοι επιτέθηκαν οι Καρχηδόνιοι με τους ελέφαντες, ωστόσο οι σάλπιγγες των Ρωμαίων και ο ήχος από τα χτυπήματα των ασπίδων τρομοκράτησαν τους ελέφαντες οι οποίοι άρχισαν να τρέχουν στα κενά που είχαν αφήσει οι Ρωμαίοι.

Έτσι, ο Σκιπίων κατόρθωσε να εξουδετερώσει τους ελέφαντες του Αννίβα και εξαπέλυσε την αντεπίθεση του ιππικού του. Το ρωμαϊκό ιππικό απώθησε το καρχηδονιακό του οποίου υπερείχε και αριθμητικά.

Το καρχηδονιακό πεζικό προχώρησε μπροστά από την πρώτη γραμμή μάχης και, αν και απέφυγε μία επίθεση του ρωμαϊκού ιππικού στα νώτα του, δεν μπόρεσε να αποφύγει την περικύκλωσή του από το ρωμαϊκό πεζικό της δεύτερης και της τρίτης γραμμής μάχης, τις οποίες στελέχωναν οι πιο εμπειροπόλεμοι.

Στο τέλος της ημέρας οι μισοί Καρχηδόνιοι κείτονταν νεκροί ενώ οι υπόλοιποι είχαν αιχμαλωτιστεί. Ο Αννίβας κατόρθωσε να ξεφύγει με μία μικρή ομάδα. Οι Ρωμαίοι μετρούσαν μόνο 1.500 νεκρούς.

Η νίκη των Ρωμαίων στη Ζάμα σήμανε και το τέλος του Β' Καρχηδονιακού Πολέμου. Παρότι ο Σκιπίων είχε τη δύναμη, δεν κατέστρεψε την Καρχηδόνα και επέτρεψε στον Αννίβα να παραμείνει στην εξουσία. Εξαιτίας όμως των μηχανορραφιών του κατά της Ρώμης θα εξοριστεί αργότερα στη Συρία. Η ειρήνη διήρκεσε για 50 χρόνια έως το ξέσπασμα του Γ' Καρχηδονιακού Πολέμου.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia, Οι 100 μεγαλύτερες μάχες όλων των εποχών)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.