Σύνδεση

Σύνδεση

Έρνεστ Ράδερφορντ (1871 - 1937)Στις 19 Οκτωβρίου 1937 πεθαίνει ο Άγγλος φυσικός Έρνεστ Ράδερφορντ.

Προερχόταν από φτωχή οικογένεια Άγγλων μεταναστών που είχε καταφύγει στη Νέα Ζηλανδία. Διακρίθηκε για τις σχολικές του επιδόσεις κερδίζοντας μία υποτροφία, χάρις την οποία κατάφερε να σπουδάσει μαθηματικά και φυσική στο Canterbury College.

Το 1893 θα αποφοιτήσει και θα ασχοληθεί με τα πειραματικά αποτελέσματα των μελετών του στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου. Παράλληλα, θα συνεχίσει τις σπουδές του, αυτή τη φορά στον τομέα της χημείας και της γεωλογίας.

Το 1895 κέρδισε νέα υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο περίφημο εργαστήριο Κάβεντις του Πανεπιστημίου του Cambridge. Έπειτα από εισήγηση του εκεί καθηγητή του Τζόζεφ Τζον Τόμσον, θα προσληφθεί από το Πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ του Μόντρεαλ ως καθηγητής φυσικής.

Το 1907 θα αναλάβει την έδρα φυσικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και μετά τη συνταξιοδότηση του Τόμσεν, τη διεύθυνση του εργαστηρίου Κάβεντις.

Ο Ράδερφορντ υπήρξε ένας από τους κορυφαίους φυσικούς του προηγούμενου αιώνα, καταφέρνοντας να συνδυάσει τη θεωρητική σύλληψη με την πειραματική επαλήθευση.

Κύριο πεδίο της μελέτης του αποτέλεσε το άτομο. Διέκρινε τους τρεις τύπους ακτινοβολίας (α',β',γ') και από κοινού με το Φρέντερικ Σόντι διατύπωσαν θεωρητικά και απέδειξαν πειραματικά τη θεωρία της καθορισμένης πιθανότητας διάσπασης ενός ραδιενεργού ατόμου στη μονάδα του χρόνου.

Οι μελέτες και οι ανακαλύψεις του Ράδερφορντ σχετικά με το άτομο προσέφεραν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της σύγχρονης ατομικής φυσικής. Πέρα από την άμεση, αξιοσημείωτη είναι και η έμμεση προσφορά του ως καθηγητή φυσικής, έχοντας υπό την εποπτεία του πλήθος φυσικών, οι οποίοι διέπρεψαν στον τομέα της φυσικής όπως οι: Νιλς Μπορ, Φρέντερικ Σόντι, Τζέιμς Τσάντγουϊκ, Τζον Ντάγκλας Κόκφορτ κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του ο Ράδερφορντ τιμήθηκε πολλάκις. Το 1908 του απενεμήθη το Νόμπελ Χημείας για τις έρευνές του επί της αποικοδόμησης των στοιχείων και της χημείας ραδιενεργών ουσιών. Το 1914 ανακηρύχθηκε Σερ και το 1932 Λόρδος.

Τέλος, υπήρξε μέλος πολλών ακαδημιών και επιστημονικών εταιρειών.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.