Σύνδεση

Σύνδεση

Η μάχη της Ιένας 1806Στις 14 Οκτωβρίου 1806 διεξάγεται η μάχη της Ιένας ανάμεσα στο γαλλικό και τον πρωσικό στρατό, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την ομώνυμη γερμανική πόλη.

Το αποτέλεσμα της μάχης ήταν καθοριστικής σημασίας για την έκβαση της εκστρατείας του Ναπολέοντα στην περιοχή της Σαξονίας. Ο αριθμός των στρατιωτών του Ναπολέοντα ανερχόταν στους 150.000 χιλιάδες άνδρες.

Ο πρωσικός στρατός βρισκόταν υπό την καθοδήγηση του δούκα Μπραουνσβάιγκ και δέχθηκε επίθεση από το γαλλικό στρατό στα πλευρά και τα μετόπισθέν του.

Οι Πρώσοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από την αμυντική γραμμή που είχαν συστήσει στην Ιένα και να κατευθυνθούν προς το Άουερστεντ. Οι απώλειες των Πρώσων στη μάχη ανέρχονταν στις 27.000 άνδρες ενώ παράλληλα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν και 200 πυροβόλα.

Την ίδια ημέρα, η μάχη συνεχίστηκε στο Άουερστεντ. Επικεφαλής των Γάλλων ήταν ο Νταβού που είχε αποσταλεί από το Ναπολέοντα με σκοπό να καταδιώξει τον πρωσικό στρατό του Μπραουνσβάιγκ. Παρά την αριθμητική του υπεροχή, το στρατιωτικό σώμα των Πρώσων υπέστη συντριπτική ήττα.

Οι δύο αυτές νίκες του Ναπολέοντα του επέτρεψαν να θέσει υπό τον έλεγχό του στις εβδομάδες που ακολούθησαν τα οχυρά των Λίμπεχ Στέτιν και Μαγδεμβούργου και να μπορέσει να εισβάλει θριαμβευτικά στην πόλη του Βερολίνου στις 27 Οκτωβρίου 1806.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.