Σύνδεση

Σύνδεση

Έρβιν Γιόχαν Όιγκεν Ρόμελ (1891 - 1944) Στις 14 Οκτωβρίου 1944 αυτοκτονεί ο Γερμανός στρατιωτικός Έρβιν Ρόμελ.

Το 1910 γράφτηκε στη Σχολή Ευελπίδων του Ντάντσχ. Συμμετείχε με το γερμανικό στρατό στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, πολεμώντας στο ιταλικό μέτωπο όπου και διακρίθηκε. Το 1935 είχε προαχθεί στο βαθμό του Υποστρατήγου.

Με το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου του ανατέθηκε η διοίκηση της φρουράς του στρατηγείου του Χίτλερ. Το Φεβρουάριο του 1940 θα συμμετάσχει ως επικεφαλής της 7ης μεραρχίας τεθωρακισμένων στην προέλαση και κατάληψη της Γαλλίας.

Το 1941 θα σταλεί στη Βόρειο Αφρική και συγκεκριμένα στη Λιβύη ως επικεφαλής του γερμανικού σώματος, το οποίο θα βοηθούσε τους Ιταλούς στις επιχειρήσεις τους. Με την άφιξή του στην Αφρική, ο Ρόμελ έθεσε σε εφαρμογή τη μέθοδο του blitzkrieg (κεραυνοβόλος πόλεμος).

Με συντονισμένες επιθέσεις στις οποίες συνδυάζονταν οι δυνάμεις πεζικού, τα σώματα τεθωρακισμένων και η εναέρια υποστήριξη κατάφερε να ανατρέψει την προέλαση των Άγγλων και να τους εκδιώξει από την Κυρηναϊκή. Η συνεχόμενη αντεπίθεση του Ρόμελ θορύβησε τους Συμμάχους, οι οποίοι είχαν υποχωρήσει σημαντικά.

Εξαιτίας της εγνωσμένης στρατιωτικής ιδιοφυίας του και των τακτικών που χρησιμοποιούσε εκμεταλλευόμενος την έρημο, έλαβε το προσωνύμιο Αλεπού της Ερήμου. Οι γερμανικές δυνάμεις είχαν φθάσει σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από το Κάιρο και 80 από την Αλεξάνδρεια.

Η αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων των Γερμανών και η ενίσχυση των Άγγλων σε έμψυχο και άψυχο υλικό θα μεταβάλουν την κατάσταση. Προετοιμασμένοι για τις επιθέσεις του Ρόμελ και έχοντας καταστρέψει τις βάσεις ανεφοδιασμού του στη Λιβύη οι Σύμμαχοι μπόρεσαν να εκδηλώσουν την αντεπίθεσή τους, σύμφωνα με τις εντολές του Άγγλου Στρατηγού Μπέρναρντ Μοντγκόμερι, στις 23 Οκτωβρίου 1942.

Η δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν προσέφερε στους Συμμάχους την πολυπόθητη νίκη και ανάγκασε τους Γερμανούς και τους Ιταλούς να υποχωρήσουν στην Τυνησία.

Ο Ρόμελ ανασύνταξε τις δυνάμεις του και εμπόδισε την προέλαση των Αμερικανών που είχαν αποβιβαστεί στη Βόριο Αφρική. Εν τω μεταξύ ο Ρόμελ διαφώνησε με το Χίτλερ, ο οποίος είχε διατάξει μάχη μέχρις εσχάτων.

Ο Ρόμελ είχε σχεδιάσει τη διαφυγή του Afrika Korps αλλά τελικά αναγκάστηκε να ακολουθήσει τις εντολές του Χίτλερ, που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του μεγαλύτερου μέρους του στρατού του μετά την ανάκλησή του στη Γερμανία, εξαιτίας της αρρώστιας από την οποία είχε προσβληθεί.

Μετά την ανάρρωσή του ο Ρόμελ τοποθετήθηκε επικεφαλής της στρατιάς της κατεχόμενης Γαλλίας. Τα υπομνήματά του προς το Χίτλερ δε λήφθηκαν υπόψη με αποτέλεσμα την επιτυχή απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία τον Ιούνιο του 1944.

Ο Ρόμελ ήταν από τους πρώτους που εκδήλωσε την επιθυμία να συνάψει ειρήνη η Γερμανία με τους Συμμάχους πριν τη διαφαινόμενη κατάρρευση του μετώπου για να μπορέσει να επιτύχει καλύτερους όρους. Ο ίδιος ο Χίτλερ και το επιτελείο του αρνούνταν την πρόταση αυτή.

Επιπλέον, ο Ρόμελ έπεσε σε δυσμένεια. Υπήρξε βάσιμη υποψία πως υποστήριξε την απόπειρα ομάδας Γερμανών αξιωματικών να δολοφονήσουν το Χίτλερ. Επειδή ο Ρόμελ ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στο λαό και εξαιτίας της προσφοράς του στη Γερμανία, για να μην κηλιδωθεί το όνομά του και αμαυρωθεί η φήμη του εξαναγκάστηκε να αυτοκτονήσει με δηλητήριο στις 14 Οκτωβρίου 1944.

Ο Ρόμελ θεωρείται ο κορυφαίος Γερμανός στρατιωτικός του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών, πετυχαίνοντας με αριθμητικά κατώτερες δυνάμεις να ανατρέψει την προέλαση των Συμμάχων στη Βόρειο Αφρική.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.