Σύνδεση

Σύνδεση

Τζον Λένον (1940 - 1980)Στις 9 Οκτωβρίου 1940 γεννιέται ο τραγουδοποιός της ποπ μουσικής Τζον Λένον.

Καταγόταν από φτωχή οικογένεια της πόλης του Λίβερπουλ. Το 1958 θα χάσει σε αυτοκινητικό δυστύχημα τη μητέρα του, γεγονός καθοριστικής σημασίας για την καλλιτεχνική του πορεία. Ο Λένον συνέγραψε τραγούδια τα οποία αφιέρωσε στη μνήμη της.

Αφού συμμετείχε σε διάφορα ερασιτεχνικά συγκροτήματα το 1959 έγινε μέλος του συγκροτήματος «Quarrymen» που στη συνέχεια, το 1962, μετονομάστηκε σε «The Beatles».

Το 1962 παντρεύτηκε τη Σίνθια Πάουελ και στις 8 Απριλίου απέκτησαν ένα γιο, τον Τζούλιαν. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, το συγκρότημα των «Beatles», έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή και πετυχημένα συγκροτήματα στην ιστορία της μουσικής.

Το 1968 θα χωρίσει με τη σύζυγό του και τον επόμενο χρόνο θα παντρευτεί την Γιαπωνέζα εικαστικό Γιόκο Όνο. Η γνωριμία τους αυτή, θα σημάνει τη μεταστροφή της καλλιτεχνικής πορείας του Λένον. Το ζεύγος προχώρησε σε πρωτότυπες διαμαρτυρίες κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης.

Το 1970, έπειτα από μία σειρά διενέξεων και προβλημάτων που είχε με τον Πολ Μακ Κάρντεϊ, ο Λένον θα αποχωρήσει από τους «Beatles» και το συγκρότημα θα διαλυθεί.

Το Σεπτέμβριο του 1970 θα δημοσιευτεί η δεύτερη προσωπική του δισκογραφική δουλειά, ο δίσκος «Imagine», το ομώνυμο τραγούδι του οποίου έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή και διαχρονικά τραγούδια στην ιστορία της μουσικής.

Η δραστηριοποίησή του κατά του Πολέμου του Βιετνάμ είχε ως αποτέλεσμα την παρακολούθησή του από το F.B.I. και επί της ουσίας την απέλασή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Το 1975, ύστερα από προσπάθειες που κατέβαλλαν πολλοί Αμερικανοί διανοούμενοι, παραχωρήθηκε στο Λένον μόνιμη άδεια παραμονής στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Λίγους μήνες αργότερα γεννήθηκε ο δεύτερος γιος του, Σον. Μετά τη γέννηση του γιου του, ο Λένον ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί προσωρινά από το μουσικό χώρο για να αφιερωθεί στο γιο του.

Το 1980 είχε ανακοινωθεί η επιστροφή του στη δισκογραφία με νέο δίσκο «Double Fantasy». Ωστόσο, η επιστροφή του αυτή δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς στις 8 Δεκεμβρίου 1980, ένας φρενοβλαβής θαυμαστής του, ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν, τον πυροβόλησε σκοτώνοντάς τον έξω από το σπίτι του.

Ο Τζον Λένον έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στο χώρο της μουσικής. Η καλλιτεχνική του διάνοια και ικανότητα δεν αμφισβητούνταν, ενώ ο αξιοπρεπής τρόπος ζωής του και η πίστη του στις αξίες και τα ιδανικά προκάλεσαν το θαυμασμό των συγχρόνων του αλλά και των μεταγενεστέρων.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.