Σύνδεση

Σύνδεση

Μάχη του Σαραντάπορου 1912Στις 9 Οκτωβρίου 1912 διεξάγεται η μάχη του Σαρανταπόρου, κοντά στο ομώνυμο χωριό της Ελασσόνας, ανάμεσα στον ελληνικό και τον τουρκικό στρατό στα πλαίσια του Α' Βαλκανικού Πολέμου.

Έπειτα από τη μάχη της Ελασσόνας, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου, ο ελληνικός στρατός προωθήθηκε Βόρεια έως τη γραμμή της τουρκικής άμυνας που είχε οργανωθεί στο Σαραντάπορο.

Την αμυντική γραμμή είχε σχεδιάσει ο Γερμανός Στρατηγός Κόλμαρ φον ντε Γκολτς, για την οποία είχε δηλώσει πως ήταν απόρθητη.

Το ελληνικό επιτελείο στρατού κατέστρωσε το σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα πραγματοποιείτο ταυτόχρονη επίθεση κατά μέτωπο από την 1η, τη 2η και την 3η μεραρχία, οι οποίες θα υποστηρίζονταν από την 4η και την 5η μεραρχία του ευζωνικού τάγματος.

Βάσει του σχεδίου οι ελληνικές δυνάμεις κατέλαβαν τις θέσεις τους από την 8η Οκτωβρίου και την επομένη εξαπέλυσαν την κύρια επίθεσή τους. Η μάχη που ακολούθησε ήταν σκληρή και οι δύο παρατάξεις είχαν σοβαρότατες απώλειες.

Η αποφασιστικότητα των Ελλήνων πολεμιστών έκαμψε το ηθικό των Τούρκων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν άτακτα, εγκαταλείποντας την αμυντική τους γραμμή τη νύχτα της 10ης Οκτωβρίου.

Αφού πέρασαν από τα Σέρβια, στη συνέχεια υποχώρησαν προς τη Βέροια, τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη.

Ο ελληνικός στρατός, ανενόχλητος πλέον, συνέχισε την προέλασή του. Η μάχη του Σαρανταπόρου είχε ανοίξει το δρόμο για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.