Σύνδεση

Σύνδεση

Ζακ Ντεριντά (1930 - 2004)Στις 8 Οκτωβρίου 2004 πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος Ζακ Ντεριντά.

Στα νεανικά του χρόνια μελέτησε έργα των Αντρέ Μπερξόν και Ζαν Πολ Σατρ. Το 1952 εισήχθη στο École normale supérieure του Παρισιού, όπου μελέτησε συστηματικά ψυχολογία και εθνολογία.

Στον ιδεολογικό τομέα, εντάχθηκε σε ομάδες της άκρας αριστεράς. Το 1956 παρακολούθησε σειρά μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και την ίδια περίοδο θα μεταφράσει το βιβλίο «Προέλευση της Γεωμετρίας» του Έντμουντ Χούσερλ.

Το διάστημα 1957-1959 δίδαξε τη γαλλική και την αγγλική γλώσσα σε διάφορα σχολεία της Αλγερίας σε παιδιά Αλγερινών αγωνιστών του πολέμου για την ανεξαρτησία της Αλγερίας από τη Γαλλία.

Από το 1960 ξεκίνησε να παραδίδει μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης ενώ παράλληλα την περίοδο 1965-1984 δίδαξε στο École normale supérieure.

Τα άρθρα του περί της ιστορίας και της φύσεως της γραφής που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Critique» τον έκαναν ευρ

Τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως το Γέιλ, το Τζονς Χόπκινς και το Κορνέλ.

Το Πανεπιστήμιου του Cambridge θα του απονείμει το 1992 τιμητικό τίτλο ενώ λίγα χρόνια αργότερα θα αναλάβει χρέη διευθυντή σπουδών στο École des hautes études en sciences sociales του Παρισιού.

Ο Ντεριντά είναι ο εισηγητής της «θεωρίας της αποδόμησης», σύμφωνα με την οποία ο παραδοσιακός τρόπος ανάγνωσης των κειμένων δημιουργεί μια σειρά από ψευδείς υποθέσεις σχετικά με τη φύση του κειμένου. Το κείμενο δε διαθέτει αναλλοίωτο, μοναδικό και ενιαίο νόημα.

Σύμφωνα με το φιλόσοφο, η γλώσσα διαρκώς μεταλλάσει νοήματα. Η άποψη αυτή του Ντεριντά, παρά τις επικρίσεις που δέχθηκε ως διαβρωτική για τη φιλοσοφία, έδωσε μια νέα ώθηση στο χώρο της φιλοσοφίας του 20ου αιώνα.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.