Σύνδεση

Σύνδεση

Χάινριχ Λούιτπολντ Χίμλερ (1900 - 1945)Στις 7 Οκτωβρίου 1900 γεννιέται ο Γερμανός εθνικοσοσιαλιστής πολιτικός, αρχηγός των Ες-Ες και της Γκεστάπο κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος Χάινριχ Χίμλερ.

Υπηρέτησε ως στρατιώτης του βαυαρικού πεζικού στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά τη λήξη του πολέμου σπούδασε αγρονόμος στην ιδιαίτερη πατρίδα του και αργότερα στη Σχολή του Μονάχου.

Το 1919 θα ασπαστεί την ιδεολογία και τις πολιτικές θέσεις του Χίτλερ ενώ το 1925 θα προσχωρήσει και επισήμως στο κόμμα των Ναζί. Το 1929 θα διαδεχθεί στην ηγεσία των Ες-Ες τον Ερνστ Ρεμ.

Με δική του επιμέλεια θα καταρτιστεί το 1934 ο κατάλογος των προγραφών με τα ονόματα των πολιτικών αντιπάλων του Χίτλερ, οι οποίοι είτε εκτελέστηκαν είτε φυλακίστηκαν με τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις να λαμβάνουν χώρα τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Η πίστη και η αφοσίωσή του στο Γ' Ράιχ καθώς και αναγνωρισμένες ικανότητές του είχαν ως αποτέλεσμα την ανάληψη μίας σειράς αξιωμάτων από τον Χίμλερ. Το 1936 θα αναλάβει την αρχηγία της Γερμανικής Αστυνομίας και της Γκεστάπο. Μεσούντος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το 1943 θα διοριστεί από το Χίτλερ Υπουργός Εσωτερικών και τον επόμενο χρόνο θα αναγορευτεί σε ανώτατο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων εσωτερικού. Έτσι, ο Χίμλερ θα καταστεί δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία των Ναζί μετά τον Φύρερ.

Ο Χίμλερ ήταν ο εμπνευστής και ο οργανωτής των στρατοπέδων συγκέντρωσης που ιδρύθηκαν στην κατεχόμενη Ευρώπη. Ίδρυσε 17 στρατόπεδα στα οποία συγκεντρώθηκαν οι Εβραίοι και στα οποία εξοντώθηκαν μέσα στους θαλάμους αερίων.

Όταν οι Σύμμαχοι προήλαυναν προς το Βερολίνο ο Χίμλερ πρότεινε τη σύναψη ξεχωριστής ειρήνης μεταξύ Γερμανίας και Δυτικών Συμμάχων, πρόταση που απορρίφθηκε.

Στη συνέχεια, αρνήθηκε τον αρχηγό του και δραπέτευσε μεταμφιεσμένος, αλλά αναγνωρίστηκε στην πόλη της Βρέμης και συνελήφθηκε από τον αγγλικό στρατό.

Κρατήθηκε στις φυλακές του Λίνεμπουργκ, δίχως όμως να προλάβει να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου στη Δίκη της Νυρεμβέργης.
Στις 23 Μαΐου 1945 θα αυτοκτονήσει με δηλητήριο στο κελί του.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.