Σύνδεση

Σύνδεση

Ναυμαχία Ναυπάκτου 1571Στις 7 Οκτωβρίου 1571 διεξάγεται η Ναυμαχία της Ναυπάκτου ανάμεσα στον οθωμανικό στόλο και στο συνασπισμό δυνάμεων της Sacra Liga (Ιερής Συμμαχίας) που αποτελούνταν από τις ναυτικές δυνάμεις της Ισπανίας, του Πάπα, της Βενετίας και μερικών μικρότερων ιταλικών κρατιδίων.

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου αναγνωρίζεται ως μία από τις σημαντικότερες ναυμαχίες της ιστορίας. Στη διεθνή ιστοριογραφία η ναυμαχία είναι γνωστή, ως Ναυμαχία του Λεπάντο, προερχόμενη από την τότε ονομασία της πόλης της Ναυπάκτου. Η ναυμαχία αποτελούσε μέρος του αγώνα για την κατάκτηση της Κύπρου.

Ο συνασπισμός των ευρωπαϊκών δυνάμεων αναδείχθηκε νικητής. Ο χριστιανικός στόλος διοικούνταν από το Δον Χουάν τον Αυστριακό, νόθο γιο του Καρόλου Ε' ενώ του οθωμανικού στόλου ηγούνταν ο Μουεζί-ζαντέ Αλή. Ο ευρωπαϊκός στόλος αριθμούσε 208 γαλέρες ενώ ο τουρκικός 300 πολεμικά πλοία.

Η ναυμαχία δεν ήταν προσχεδιασμένη. Ο ευρωπαϊκός στόλος κινούνταν προς την Αμμόχωστο με σκοπό να προλάβει την άλωση της πόλης που πολιορκούνταν.
Στην Ηγουμενίτσα οι Ευρωπαίοι πληροφορήθηκαν ότι η πόλη τελικά παρεδόθη στους Οθωμανούς. Παράλληλα ο τουρκικός στόλος ελλιμενιζόταν στα ανοικτά της Ναυπάκτου.

Η ήττα του τουρκικού στόλου ήταν συντριπτική, καθώς έχασε 167 πλοία και 18.000 άνδρες έναντι του ευρωπαϊκού που έχασε 12 πλοία και 7.500 χιλιάδες περίπου άνδρες.

Η νίκη της Sacra Liga αναπτέρωσε το ηθικό των ευρωπαϊκών λαών που είχαν υποστεί συνεχόμενες ήττες στα πεδία των μαχών από τον οθωμανικό στρατό. Επίσης, λειτούργησε ως ανάχωμα στην οθωμανική επεκτατικότητα προς τη Δύση.

Ο ελληνισμός εμπνεύστηκε από τη νίκη των Ευρωπαίων και εκδηλώθηκαν επαναστατικά κινήματα στην οθωμανική επικράτεια με την ελπίδα ότι θα υποστηριχθούν από τις νικήτριες ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Πολλοί Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από αυτή τη μάχη όπως οι Τιτσιάνο, Βιτσεντίνο, Θεοτοκόπουλος, Κλότζας, Βασιλάκης κ.ά.

Τέλος, στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου έλαβε μέρος, ως υπαξιωματικός της γαλέρας Marquesa, ο μετέπειτα διάσημος Ισπανός συγγραφέας και δημιουργός του Δον Κιχώτη, Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia, Σαν Σήμερα)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.