Σύνδεση

Σύνδεση

Έντγκαρ Άλαν Πόε (1809 - 1849)Στις 7 Οκτωβρίου 1849 αφήνει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της Βαλτιμόρης ο Αμερικανός συγγραφέας και κριτικός Έντγκαρ Άλαν Πόε.
Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποιητές και πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.

Σε ηλικία δύο ετών έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς του και υιοθετήθηκε από έναν πλούσιο έμπορο, τον Τζον Άλαν. Έλαβε κλασική παιδεία και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, η άστατη ζωή του όμως τον έφερε σε σύγκρουση με το θετό πατέρα του.

Το 1827 εξέδωσε με δικά του έξοδα την πρώτη του ποιητική συλλογή «Ταμερλάνος και άλλα ποιήματα» που προκάλεσε το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού.

Κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό αλλά γρήγορα εγκατέλειψε τη στρατιωτική ζωή. Αργότερα, το 1830, θα γίνει δεκτός από τη Στρατιωτική Ακαδημία του Γουέστ Πόιντ, θα εκδιωχτεί όμως λόγω της κλίσης του προς το αλκοόλ και τη χαρτοπαιξία.

Αφού επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Βαλτιμόρη, το 1836 θα παντρευτεί τη 14χρονη Βιρτζίνια. Παράλληλα, από το 1832 είχαν αρχίσει να δημοσιεύονται σε διάφορες εφημερίδες της πόλης τα διηγήματά του.

Το 1835 θα βραβευθεί για το «Χειρόγραφο σ' ένα μπουκάλι». Το 1838 θα δημοσιευτεί το αφηγηματικό του έργο «Οι περιπέτειες του Άρθουρ Γκόρντον Πιμ» και το 1840 τα διηγήματα με τίτλο «Αλλόκοτες Ιστορίες».

Ο δύστροπος χαρακτήρας του τον έφερε αρκετές φορές σε σύγκρουση με τους εκδότες των εφημερίδων με τις οποίες συνεργαζόταν με αποτέλεσμα πολλές φορές περιστασιακά να χρειαστεί να κάνει διάφορες δουλειές, αντιμετωπίζοντας συχνά οικονομικά προβλήματα.

Το 1843 θα δημοσιευθούν τα μυθιστορήματα «Χρυσός Σκαραβαίος» και «Εγκλήματα της Οδού Μοργκ», έργα που θεωρούνται πως έθεσαν τις βάσεις για την ανάπτυξη του λογοτεχνικού είδους του αστυνομικού μυθιστορήματος.

Τον Ιανουάριο του 1845 θα δημοσιευτεί το περίφημο ποίημά του «Το κοράκι», το οποίο γνώρισε θριαμβευτική επιτυχία από κοινό και κριτικούς.

Ο θάνατος της γυναίκας του το 1847 θα τον ωθήσει πάλι στην έκλυτη ζωή. Είχε προγραμματίσει μάλιστα να παντρευτεί με την πρώτη αρραβωνιαστικιά του Ελμίρα Ρόιστερ, αλλά τον πρόλαβε ο θάνατός του.

Τα έργα του Πόε και η λογοτεχνική τους αξία αναγνωρίστηκαν αρχικά περισσότερο στον ευρωπαϊκό χώρο απ' ότι στον αγγλοαμερικανικό. Οι Γάλλοι συμβολιστές και κυρίως ο Σαρλ Μποντλέρ είδαν στο πρόσωπο του Πόε τον «καταραμένο ποιητή» και εμπνεύστηκαν από το έργο του.

Το αναλυτικό πνεύμα, η λεγόμενη «αναλυτική φαντασία», το ρωμαλέο αλλά και το διαπεραστικό στοιχείο αποτελούν τα κυριότερα χαρακτηριστικά της τέχνης του Έντγκαρ Άλαν Πόε.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.