Στις 5 Οκτωβρίου 1713 γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος, μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Ντενί Ντιντερό.
Προερχόταν από εύπορη οικογένεια, καθώς ο πατέρας του ήταν μαχαιροποιός.
Αρχικά, φοίτησε στο Κολέγιο των Ιησουιτών για να ακολουθήσει ιερατική σταδιοδρομία. Στη συνέχεια στάλθηκε στο Παρίσι για να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Το 1732 θα αποκτήσει το πτυχίο του, ωστόσο η τρυφηλή ζωή στην οποία επιδόθηκε είχε ως αποτέλεσμα να στερηθεί την οικονομική ενίσχυση του πατέρα του.
Παρόλα αυτά ο Ντιντερό, φύσει φιλομαθής, θα μελετήσει μόνος του φιλοσοφία, μαθηματικά και αγγλικά. Για να εξασφαλίσει τα προς το ζην θα ασκήσει διάφορα επαγγέλματα.
Το 1743 θα νυμφευτεί σε μυστικό γάμο την Αντουανέτ Σαμπιόν, με την οποία θα αποκτήσουν τρία παιδιά.
Το 1746 θα του ανατεθεί από τον εκδότη Λε Μπρετόν η μετάφραση της αγγλικής εγκυκλοπαίδειας του Εφρέμ Τσάμπερς. Ο Ντιντερό σε συνεργασία με τον Ντ' Αλαμπέρ θα προχωρήσουν στη μετάφρασή της, με την προσθήκη όμως νέων λημμάτων και την επέκταση των προϋπαρχόντων. Αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας ήταν η δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου, της περίφημης Encyclopédie.
Ο Ντιντερό διετέλεσε διευθυντής της Encyclopédie για είκοσι έτη. Μετά από μία ολιγόμηνη φυλάκιση εξαιτίας του έργου του «Lettre sur les aveugles a l' usage de ceux qui voient», το οποίο θεωρήθηκε ασεβές, ο Ντιντερό αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Αναγκάστηκε να πουλήσει τη βιβλιοθήκη του, την οποία αγόρασε η Αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β' της Ρωσίας που ήταν μία από τις μεγαλύτερες θαυμάστριες του έργου του. Του παραχώρησε μάλιστα τη χρησικτησία της βιβλιοθήκης ενώ του παρείχε και ένα ετήσιο οικονομικό επίδομα.
Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του εκδόθηκε ανώνυμα, παράνομα ή μετά το θάνατό του. Από τις φιλοσοφικές πραγματείες του ξεχωρίζουν οι «Φιλοσοφικές σκέψεις» και το «Όνειρο του Ντ' Αλαμπέρ». Από τα θεατρικά του έργα σημαντικότερα είναι τα «Νόθος γιος» και «Οικογενειάρχης», ενώ από τα μυθιστορήματά του «Η Καλόγρια» και «Ο ανιψιός του Ραμό».
Το έργο όμως που τον καταξίωσε ήταν η Encyclopédie ή Dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers (Εγκυκλοπαίδεια ή Λογικό λεξικό των επιστημών, των τεχνών και των επαγγελμάτων), με την οποία συνεργάστηκαν οι μεγαλύτερες πνευματικές προσωπικότητες του 18ου αιώνα.
Η επίδραση της Encyclopédie στη γαλλική κοινωνία ήταν καταλυτική και προετοίμασε τη Γαλλική Επανάσταση που ακολούθησε.
Ο Ντιντερό αναγνωρίστηκε ως ένας πρωτότυπος στοχαστής και ως ένας από τους σημαντικότερους πνευματικούς οργανωτές της εποχής του.
Πέθανε στις 31 Ιουλίου 1784.
(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)



