Στις 2 Οκτωβρίου 1968 πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος Μαρσέλ Ντισάν.
Θεωρείται ένας από τους κυριότερους θεμελιωτές του εικαστικού ρεύματος του ντανταϊσμού. Προερχόταν από καλλιτεχνική οικογένεια, καθώς από τα πέντε αδέρφια του ο Ντισάν-Βιγιόν διακρίθηκε στη γλυπτική ενώ οι Ζακ Βιγιόν και Σουζάνα Ντισάν ήταν γνωστοί ζωγράφοι.
Ο Μαρσέλ Ντισάν θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στο χώρο της ζωγραφικής το 1908, όταν και θα ξεκινήσει να συνεργάζεται με το περιοδικό «Courrier Francais», όπου επιμελούνταν τις γελοιογραφίες κάθε τεύχους.
Παράλληλα, την ίδια περίοδο φιλοτέχνησε τους πρώτους του πίνακες, οι οποίοι είναι έντονα επηρεασμένοι από την τεχνοτροπία του φοβισμού.
Σε έκθεση ζωγραφικής το 1913 στην πόλη της Νέας Υόρκης θα παρουσιάσει τον πίνακα «Nu descendant l' escalier» (Γυμνό που κατεβαίνει τη σκάλα), και θα γίνει ευρύτερα γνωστός στον καλλιτεχνικό χώρο. Το έργο του αυτό αποτέλεσε σημείο καμπής για την τέχνη του κυβισμού. Για πρώτη φορά στη σχέση μεταξύ μορφής και χώρου προσδιδόταν μια ευρύτερη διάσταση μέσω της κίνησης.
Την περίοδο 1915 - 1923 θα αφοσιωθεί στο έργο του «La mariée mise à nu par ses célibataires, même» (Η νεόνυμφη γυμνώνεται από τους εργένηδες θαυμαστές της), το οποίο φιλοτέχνησε πάνω σε γυαλί με κομμάτια κασσιτέρου.
Όταν ο Αντρέ Μπρετόν παρατήρησε το έργο, υποστήριξε πως απεικονίζει τον ανθρώπινο έρωτα με τέτοιο τρόπο, ώστε θα ήταν αντιληπτό ακόμα και από ένα όν προερχόμενο από άλλον πλανήτη.
Το 1917 ο Ντισάν θα γνωριστεί με το ζωγράφο Φρανσί Πικαμπιά και μέσω του έργου τους θα θεμελιώσουν το καλλιτεχνικό ρεύμα του ντανταϊσμού.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1929, ο Ντισάν θα σταματήσει να ζωγραφίσει. Πίστευε ότι ο καλλιτέχνης δεν έπρεπε να επαναλαμβάνεται.
Έστρεψε το ενδιαφέρον του προς τα καθημερινά αντικείμενα, τα οποία θεωρούσε, πως έπειτα από την παρέμβαση του καλλιτέχνη, θα μπορούσαν να αποκτήσουν μια πραγματική αξία.
Το σύνολο του έργου του συγκεντρώθηκε και στεγάζεται σε ένα μουσείο στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)