Σύνδεση

Σύνδεση

Οράτιος Νέλσον (1758 - 1805)Στις 29 Σεπτεμβρίου 1758 γεννιέται ο Άγγλος Ναύαρχος Οράτιος Νέλσον.

Από μικρή ηλικία εντάχθηκε στο βασιλικό βρετανικό ναυτικό και συμμετείχε σε αποστολές της Αυτοκρατορίας στην Αρκτική και στον Ινδικό Ωκεανό. Σε ηλικία μόλις 20 ετών προήχθη σε Πλοίαρχο και αντιμετώπισε το γαλλικό στόλο κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και των Ναπολεόντειων Χρόνων στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Στην κατάληψη του Κάλβι στην Κορσική έχασε την όραση από το ένα του μάτι ενώ στην Τενερίφη έχασε το δεξί του χέρι. Η νίκη του στη Ναυμαχία του Αμπουκίρ στην Αίγυπτο (1798) εναντίον του γαλλικού στόλου του προσέδωσε τη μεγάλη φήμη του. Στη ναυμαχία αυτή ο Νέλσον κατάφερε να καταστρέψει, έπειτα από επίμονη καταδίωξη, το γαλλικό στόλο που είχε υποχωρήσει στις εκβολές του Νείλου.

Χάρη στο Νέλσον, η Βρετανική Αυτοκρατορία κατόρθωσε να εδραιώσει την παρουσία της στη Μεσόγειο και να περιορίσει σημαντικά το γαλλικό στόλο, στον οποίο επέφερε καίρια πλήγματα.

Μετά την επιστροφή του στην Αγγλία (1801), ο Νέλσον ανέλαβε τη διοίκηση του βρετανικού στόλου, με σκοπό τη διάλυση του «Συνδέσμου των Ουδετέρων» που είχε συγκροτηθεί με προεξάρχουσα τη Ρωσία και τη Δανία, με τη συμμετοχή των Βασιλείων της Βόρειας Ευρώπης.

Χάρη στις κινήσεις του Νέλσονα, ο βρετανικός στόλος μπόρεσε να χρησιμοποιήσει την Κοπεγχάγη ως βάση των επιχειρήσεών του.

Στη συνέχεια, ανατέθηκε στο Νέλσον η αρχηγία του στόλου στη Μεσόγειο. Προσπάθησε να αποκλείσει την Τουλόν, αλλά μια γαλλική μοίρα κατάφερε να ξεφύγει. Η καταδίωξη των γαλλικών πλοίων οδήγησε στη Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ, όπου συγκρούστηκαν ο βρετανικός στόλος με το γαλλοϊσπανικό στόλο.

Παρότι η έκβαση της μάχης ήταν θετική για τη Βρετανία, ο Νέλσον τραυματίστηκε από ένα σκοπευτή και απέπνευσε λίγο μετά το τέλος της ναυμαχίας στις 21 Οκτωβρίου 1805.

Η είδηση του θανάτου του επισκίασε τη νίκη στο Τραφάλγκαρ. Κηδεύτηκε στις 9 Ιανουαρίου 1806 με τιμές ήρωα. Εκτός του ότι συνετέλεσε σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση της αγγλικής θαλασσοκρατίας, ο Νέλσον υπήρξε καινοτόμος όσον αφορά τις στρατηγικές μεθόδους που χρησιμοποίησε.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.