Σύνδεση

Σύνδεση

Η παράταξη των στόλων κατά τη ναυμαχία της ΣαλαμίναςΣτις 29 Σεπτεμβρίου 480 π.Χ. διεξάγεται η Ναυμαχία της Σαλαμίνας ανάμεσα στο συνασπισμένο ναυτικό στόλο των ελληνικών πόλεων - κρατών και τον περσικό στόλο, στα πλαίσια των Μηδικών Πολέμων.

Το Σεπτέμβριο του 480 π.Χ. ο περσικός στρατός έχοντας κάμψει την ελληνική αντίσταση στο στενό των Θερμοπυλών προέλαυνε προς την πόλη της Αθήνας.

Οι Αθηναίοι έπειτα από πρόταση του Θεμιστοκλή εκκένωσαν την πόλη στέλνοντας τον άμαχο πληθυσμό στην Αίγινα, στην Τροιζήνα και στη Σαλαμίνα.

Ο ελληνικός στόλος, σύμφωνα με τον ιστορικό Ηρόδοτο, αριθμούσε 378 τριήρεις και είχε σταθμεύσει στον κόλπο ανάμεσα στο ακρωτήριο Κυνόσουρα και στη Σαλαμίνα, ενώ ο περσικός στόλος, σύμφωνα με τον τραγικό ποιητή Αισχύλο, αριθμούσε 1207 πλοία και ήταν αγκυροβολημένος στο Φάληρο.

Αρχικά ο Σπαρτιάτης Ναύαρχος Ευρυβιάδης πρότεινε να διεξαχθεί η ναυμαχία πλησίον του Ισθμού, τελικώς όμως επεκράτησε η πρόταση του Θεμιστοκλή να πραγματοποιηθεί η ναυμαχία στη Σαλαμίνα.

Στόχος των Περσών ήταν να αιφνιδιάσουν και να περικυκλώσουν τους Έλληνες, γι αυτό το λόγο αποβίβασαν ένα μικρό τμήμα στρατού στη νήσο Ψυτάλλεια και στη συνέχεια τη νύχτα της 28ης Σεπτεμβρίου εισήλθαν στο στενό της Σαλαμίνας.

Ωστόσο, οι Έλληνες πληροφορήθηκαν τις προθέσεις των Περσών από τον Αριστείδη που κατέφθασε το ίδιο βράδυ από την Αίγινα. Το πρωί της επομένης, 29ης Σεπτεμβρίου, ο ελληνικός στόλος κινήθηκε εναντίον του περσικού αιφνιδιάζοντάς τον.

Η παράταξη των στόλων είχε ως εξής: στο αριστερό άκρο είχαν παραταχθεί τα 16 πλοία των Σπαρτιατών υπό τον Ευρυβιάδη απέναντι από τον ιωνικό στόλο,
ακολουθούσαν τα πλοία των Αιγινιτών και των άλλων πόλεων κρατών, φθάνοντας στο δεξί άκρο όπου είχαν τοποθετηθεί οι 180 αθηναϊκές τριήρεις υπό το Θεμιστοκλή απέναντι από το φοινικικό στόλο.

Η επίθεση ξεκίνησε από το δεξί άκρο και αν και αρχικά η ναυμαχία ήταν αμφίρροπη, χάρη στην αθηναϊκή τακτική και πολεμική εμπειρία ο φοινικικός στόλος τράπηκε σε φυγή.

Σε σύντομο διάστημα τα ελληνικά πλοία είχαν καταφέρει καίριο πλήγμα κατά του περσικού στόλου, ο οποίος τράπηκε σε φυγή κατευθυνόμενος προς το Φάληρο.

Στη συνέχεια, ο Αριστείδης αποβιβάστηκε, ως επικεφαλής ενός στρατιωτικού σώματος, στην Ψυτάλλεια και εξόντωσε την περσική φρουρά.

Ο Ξέρξης παρακολουθούσε τη ναυμαχία από το Αιγάλεω και αποχώρησε απογοητευμένος από τη συντριπτική ήττα του στόλου του. Οι Πέρσες έχασαν, σύμφωνα με τους ιστορικούς, πάνω από 200 πλοία και τα πληρώματά τους σε αντίθεση με τον ελληνικό στόλο που έχασε 40 πλοία.

Η νίκη στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων. Ο Ξέρξης εγκατέλειψε την Ελλάδα αφήνοντας το Μαρδόνιο ως αρχηγό των στρατευμάτων του. Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους Αρχαίους Έλληνες Συγγραφείς, οι οποίοι την ύμνησαν.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.