Σύνδεση

Σύνδεση

Εμίλ Ζολά (1840 - 1902)Στις 29 Σεπτεμβρίου 1902 πεθαίνει ο Γάλλος μυθιστοριογράφος Εμίλ Ζολά.

Είχε Γάλλο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Αρχικά σπούδασε στο Εξ-αν-Προβάνς και στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι, όπου όμως δεν κατόρθωσε να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Παρέμεινε στην πόλη εργαζόμενος στον εκδοτικό οίκο Hachette.

Ο Ζολά είναι ο εισηγητής του νατουραλισμού στη γαλλική λογοτεχνία. Επηρεασμένος από τις θεωρίες του Κλοντ Μπερνάρ σχετικά με την κληρονομικότητα, επιχείρησε να απεικονίσει στα μυθιστορήματά του την επιστημονική παρατήρηση των ανθρωπίνων αντιδράσεων.

Μετά τον Μπαλζάκ, ο Ζολά είναι ο μόνος Γάλλος συγγραφέας που εμπνεύστηκε από τα προβλήματα της εποχής του και θέλησε να τα παρουσιάσει μέσα στο έργο του.

Από το 1871 έως το 1893 θα συνθέσει τον αφηγηματικό κύκλο «Ρουγκόν-Μακάρ», στον οποίο καταφέρνει αριστοτεχνικά να αποτυπώσει την ηθική διάλυση που επέφερε στη γαλλική κοινωνία η ήττα των ιδανικών της Επανάστασης του 1848. Μέρος του αφηγηματικού αυτού κύκλου αποτελεί και το έργο «Νανά» (1880).

Από το 1885 και εξής, ο Ζολά θα γνωρίσει τη σοσιαλιστική ιδεολογία και θα επιδοθεί σε μία σκληρή κριτική των συντηρητικών κοινωνικών ιδεών.

Παράλληλα παρατηρείται μία σταδιακή μεταστροφή στη θεματολογία και το υπόβαθρο των έργων του εκείνης της περιόδου, αφού δεν επιχειρεί πλέον να περιγράψει τα κοινωνικά προβλήματα αλλά να καταπιαστεί με την προοπτική της δημιουργίας της ιδανικής μελλοντικής κοινωνία, σύμφωνα με τα πρότυπα του ουτοπικού σοσιαλισμού.

Τα έργα του, η τριλογία «Οι τρεις πόλεις» [Λούρδη (1894), Ρώμη (1896) και Παρίσι (1898)] και η τετραλογία «Τα Τέσσερα Ευαγγέλια», που έμεινε ανολοκλήρωτη, [Γονιμότητα (1899), Εργασία (1901), Αλήθεια (1903) και Δικαιοσύνη] φανερώνουν τη μεταστροφή του συγγραφέα.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Ζολά, ασχολήθηκε με το σκάνδαλο Ντρέιφους, υπερασπιζόμενος την αθωότητα του κατηγορουμένου. Δημοσίευσε μάλιστα στην εφημερίδα L' Aurore το περίφημο «Κατηγορώ» κατά του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η πράξη του αυτή επέφερε την καταδίκη του, αναγκάζοντάς τον να διαφύγει και να παραμείνει για λίγο καιρό στην Αγγλία.

Πέθανε στις 29 Σεπτεμβρίου 1902, δίχως να προλάβει να δει τα αποτελέσματα των αποκαλύψεών του, που επέφεραν την αθώωση του Ντρέιφους και το διαχωρισμό κράτους εκκλησίας στη Γαλλία.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.