Σύνδεση

Σύνδεση

Νικόλαος Ζορμπάς (1844 - 1920)Στις 27 Σεπτεμβρίου 1844 γεννιέται ο Έλληνας στρατιωτικός Νικόλαος Ζορμπάς.

Αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων και μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία και στο Βέλγιο ως πυροβολητής. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα διορίστηκε προσωπάρχης στο Υπουργείο Στρατιωτικών ενώ παράλληλα δίδασκε και στη Σχολή Ευελπίδων, ως καθηγητής πυροβολικής.

Κατά τη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1897 διετέλεσε διοικητής του Γ' Συντάγματος Πυροβολικού. Μετά τον πόλεμο έγινε διοικητής της Σχολής Ευελπίδων (1898) και στη συνέχεια διοικητής της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου (1907) όντας πλέον συνταγματάρχης.

Ο Ζορμπάς υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Στρατιωτικού Συνδέσμου, ενός κινήματος με στρατιωτικά και πολιτικά αιτήματα. Κύρια αιτήματα του Συνδέσμου υπήρξαν: η αναδιοργάνωση του στρατού, η αποπομπή των βασιλοπαίδων από το στράτευμα και μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν τη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη και την εκπαίδευση.

Ο Ζορμπάς εκλέχθη ομόφωνα αρχηγός του Συνδέσμου και ηγήθηκε της Επανάστασης στο Γουδί στις 14-15 Αυγούστου. Η κυβέρνηση και ο Βασιλιάς Γεώργιος Α' αναγκάστηκαν να δεχθούν τα περισσότερα από τα αιτήματα του Συνδέσμου, τον οποίον στήριζαν και πολλά εργατικά και εμπορικά σωματεία.

Στην κυβέρνηση του Στέφανου Δραγούμη που σχηματίστηκε (1910), ο Ζορμπάς ανέλαβε το Υπουργείο Στρατιωτικών ως εκπρόσωπος του Στρατιωτικού Συνδέσμου.

Το 1911 αποστρατεύτηκε με το βαθμό του υποστράτηγου.

Πέθανε στις 12 Ιουνίου 1920.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.