Σύνδεση

Σύνδεση

Κωνσταντίνος Σμολένσκη (1843 - 1915)Στις 27 Σεπτεμβρίου 1915 πεθαίνει ο Έλληνας στρατιωτικός Κωνσταντίνος Σμολένσκη.

Ήταν γιος του ελληνικής καταγωγής Αυστριακού υπηκόου Λεωνίδα Σμολένιτς. Το 1857 εγγράφεται στη Σχολή Ευελπίδων, από την οποία θα αποβληθεί εξαιτίας ενός επεισοδίου που προκάλεσε.

Ακολούθως, φοίτησε στη βελγική Στρατιωτική Σχολή και μετά την αποφοίτησή του εντάχθηκε στον ελληνικό στρατό με το βαθμό του ανθυπασπιστή του πυροβολικού.

Έλαβε μέρος με ως ανθυπολοχαγός στην Κρητική Επανάσταση του 1866 στην οποία διακρίθηκε και παρασημοφορήθηκε λαμβάνοντας παράλληλα το βαθμό του ταγματάρχη.

Μετά την Κρητική Επανάσταση του ανετέθη η σύνταξη του νέου στρατιωτικού κανονισμού και η οχύρωση της ελληνικής μεθορίου. Στη συνέχεια διορίστηκε καθηγητής στη Σχολή Ευελπίδων, βασιλικός επίτροπος στρατοδικείου και επιτελάρχης του αρχηγείου του στρατού.

Η προσφορά του στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 ήταν πολύτιμη, καθώς χάρη στην άρτια οργάνωση της οπισθοχώρησης του ελληνικού στρατού που σχεδίασε, περιορίστηκαν οι αρνητικές συνέπειες του πολέμου για την Ελλάδα.

Το Ελληνικό Βασίλειο τον τίμησε για την προσφορά του αυτή προβιβάζοντάς τον σε υποστράτηγο. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο λαό και δεν ήταν λίγοι όσοι τον
προέτρεπαν να αυτοανακηρυχθεί σε δικτάτορα για να εξέλθει η χώρα από την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει.

Ο Σμολένσκη ωστόσο αρνήθηκε τις προτάσεις αυτές που ήταν ασυμβίβαστες με την ιδεολογία και τις πεποιθήσεις του. Μετά την αποστράτευσή του εξελέγη Βουλευτής Αττικής και το 1903 διορίστηκε Υπουργός Στρατιωτικών.

Μετά την επανάσταση στο Γουδί (1909) προβιβάστηκε σε αντιστράτηγο και διορίστηκε αρχηγός του στρατού.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.