Σύνδεση

Σύνδεση

Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ (1896 - 1940)Στις 24 Σεπτεμβρίου 1896 γεννιέται ο Αμερικανός λογοτέχνης Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ.

Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους και εκφραστές της λεγόμενης «χαμένης γενιάς» της λογοτεχνίας.

Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, τις οποίες όμως θα εγκαταλείψει το 1917 για να καταταγεί στο στρατό επιδιώκοντας να συμμετάσχει στο μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Εν τέλει δε θα κατορθώσει παρά την έντονη επιθυμία του να σταλεί στο μέτωπο.

Το 1920 θα εκδοθεί το πρώτο του έργο με τίτλο «Αυτή η πλευρά του Παραδείσου», που θα του προσφέρει φήμη και πλούτο. Στο μυθιστόρημά του αυτό ο Φιτζέραλντ περιγράφει τους φόβους της νεολαίας της αστικής τάξης της εποχής του.

Το 1922 θα εκδώσει μία συλλογή από νουβέλες με τίτλο «Ιστορίες από την εποχή της Τζαζ», όπου περιγράφει την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Την ίδια χρονιά θα εκδοθεί και το μυθιστόρημά του «Ωραίοι και Καταδικασμένοι», έργο στο οποίο καταφέρνει να αποτυπώσει την πρόσκαιρη νεότητα και την ομορφιά, τα οποία όμως σταδιακά θα δώσουν τη θέση τους στην παρακμή.

Το 1925 θα γράψει και θα εκδώσει το μυθιστόρημά του «Ο Μεγάλος Γκάτσμπι», το οποίο θεωρείται και το κορυφαίο έργο του, στο οποίο περιγράφει τη ζωή ενός πλούσιου λαθρέμπορου ποτών.

Η μεγάλη οικονομική κρίση του 1929 σήμανε την αρχή της κατάρρευσης του συγγραφέα. Ο Αλκοολισμός, η άσωτη και σπάταλη ζωή του Φιτζέραλντ τον οδήγησαν σε αδιέξοδο. Παράλληλα την ίδια περίοδο η σύζυγός του υπέστη νευρική κρίση και οδηγείται στο φρενοκομείο, όπου θα παραμείνει ως το θάνατό της το 1948.

Μόνος πλέον ο Φιτζέραλντ ταξιδεύει στην Ευρώπη και την Κυανή Ακτή, όπου συγγράφει το έργο του «Τρυφερή είναι η νύκτα», που περιέχει έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία, με τον πρωταγωνιστή να ζει μία έκλυτη ζωή μέσα στις σπατάλες και να οδηγείται στην κατάρρευση και την απογοήτευση.

Επιστρέφοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστεί στην κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλιγουντ χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Ο Φιτζέραλντ θα πεθάνει στις 21 Δεκεμβρίου 1940 αφήνοντας ημιτελές το έργο του «Ο τελευταίος μεγιστάνας», στο οποίο διηγείται τις περιπέτειες ενός μεγιστάνα της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Τέλος, ο Φιτζέραλντ κατάφερε να αποτυπώσει όσο κανένας άλλος το βάθος και την ηθική της εποχής του και να εκφράσει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της γενιάς του.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.