Σύνδεση

Σύνδεση

Εικαστική αναπαράσταση της Ζ' Οικουμενικής ΣυνόδουΣτις 24 Σεπτεμβρίου 787 πραγματοποιείται στη Νίκαια της Βιθυνίας η Ζ' Οικουμενική Σύνοδος που συγκλήθηκε από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΣΤ' και τη
συμβασιλεύουσα μητέρα του Ειρήνη την Αθηναία. Της Οικουμενικής Συνόδου επικεφαλής τέθηκε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιος.

Η Ζ' Οικουμενική Σύνοδος είναι η τελευταία στην οποία συμμετείχαν επίσκοποι της Δυτικής Καθολικής Εκκλησίας και της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Συνολικά έλαβαν μέρος στις διεργασίες περισσότεροι από 350 επίσκοποι.

Η Σύνοδος καταδίκασε την εικονομαχία, η οποία ταλαιπωρούσε ήδη το Βυζάντιο για μισό και πλέον αιώνα. Αρχικά, η Σύνοδος είχε ξεκινήσει τις διεργασίες της το
786 στο ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη αλλά λόγω των ταραχών που ξέσπασαν από πλευράς εικονομάχων σταμάτησε τις εργασίες της και το 787 η Σύνοδος συνέχισε τις διεργασίες της στο ναό της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας.

Με τις αποφάσεις της Ζ' Οικουμενικής Συνόδου τερματίστηκε η Α' περίοδος της εικονομαχίας. Το 815 ο εικονομάχος Αυτοκράτωρ Λέων Ε' συγκάλεσε στη μονή
Βλαχερνών νέα Σύνοδο, γνωστή ως Σύνοδο της Ιέρειας, με την οποία κατήργησε τις αποφάσεις της Συνόδου της Νίκαιας.

Η Σύνοδος της Ιέρειας είχε ισχύ επί της βασιλείας των Αυτοκρατόρων Μιχαήλ Β' και Θεόφιλου. Με το θάνατο του τελευταίου, η γυναίκα του Θεοδώρα, ως επίτροπος του νεαρού διαδόχου Μιχαήλ Γ', συγκάλεσε νέα Σύνοδο, με την οποία αποκατέστησε τις αποφάσεις της Ζ' Οικουμενικής Συνόδου.

Με αυτό τον τρόπο τερματίστηκε και η δεύτερη περίοδος της εικονομαχίας που συνολικά διήρκεσε για έναν αιώνα. Η αναστήλωση των εικόνων πραγματοποιήθηκε την πρώτη Κυριακή των νηστειών του 842, η οποία έκτοτε εορτάζεται ως Κυριακή της Ορθοδοξίας.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)


Τα Cookies μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία κατά τη χρήση του δικτυακού μας τόπου. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Historical Quest αποδέχεστε τη χρήση Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους Χρήσης & Απορρήτου.